Nem ezt a hatást várták a hajléktalanellenes jogszabálytól

2018.10.18. 10:27

Felemás hatása van a hajléktalanok ellen hozott törvénymódosításnak, derült ki az első három nap tapasztalatai alapján. A hajléktalanok valóban eltűntek a frekventált belvárosi helyekről, ugyanakkor a szállókra jelentkezők száma nem nőtt. A szigorú szabályozás egyelőre annyit ért, hogy új helyekre űzte az utcán élőket, derült ki a Menhely alapítvány vezetőjével folytatott beszélgetésből.

A hétfőn életbe lépett törvénymódosítás lényege, hogy országos szinten teszik büntethetővé a hajléktalanságot. Az utcán élők könnyebben kerülhetnek fogdába, miközben ingóságaikat, személyes tárgyaikat elégethetik. Részeletesen itt írtunk az ügy jogi hátteréről.

A hajléktalanokat segítő szervezetek tapasztalatai szerint a tájékoztatás és az intenzív rendőri jelenlét rövid távon is megtette a hatását, és sokkal kevesebb utcán alvó embert látni.

Mivel eközben a szállókra jelentkezők száma nem nőtt, a törvénymódosítás valójában nem megoldást hozott, csak új életmódra kényszeríti az embereket.

“Azt látjuk, hogy az utcán élők egyre kevésbé találhatóak meg fix helyeken” - mondta az Indexnek Aknai Zoltán. A Menhely alapítvány igazgatója szerint az új szabályozás “ha másra nem jó, arra biztosan, hogy vándorlásra kényszerítse a hajléktalanokat.”

Hasonló véleményen volt a hajléktalanoknak kerékpárral ételt osztó Bike Maffia vezetője is.

Tapasztalataink szerint vándorolgatás kezdődött

- foglalta össze a helyzetet Havasi Zoltán. Az önkéntesek három napnyi tapasztalata szerint a hajléktalanok egyelőre nem is mennek messzire megszokott helyüktől. “Nem mennek messzire. Akit eddig valamelyik aluljáróban találtunk meg, az a környező utcákba húzódott vissza, hogy kapualjakban töltse az éjszakát.”

Mivel a hajléktalanok eltűntek a megszokott zónáikból, a rászorulók jó részét mindkét szervezet szem elől tévesztette. “Ha jönnek a hidegek, ez veszélyes helyzeteket teremthet. Azzal, hogy bujkálásra kényszerítették az embereket, nehezebben találjuk meg őket, nehezebben tudunk segíteni” - nyilatkozta Havasi. Magyarországon eddig is igen magas volt a fagyásos halálesetek száma, a KSH adatai szerint évente 200-250 ember fagy meg az utcán, írta a Népszava. A helyzetet az állam eddig az adatok eltitkolásával próbálta kezelni, számolt be a 444.

A rendőrök emberségesek

A Menhely alapítvány igazgatója attól tart, hogy kritikus helyzetet teremthet, ha a rendőrség nemcsak az aluljárók lakóira száll rá, de azokra is, akik a külső kerületekben, állandó helyeken élnek. “Az elhagyott helyeken, saját építésű bungalókban élők a legkiszolgáltatottabbak az ilyen akcióknak” - foglalta össze Aknai Zoltán - Ezeknek az embereknek önálló életük van, ők nem fognak bemenni egy sok ágyas szállóra, ahol szigorú szabályok vannak. Szociális bérlakás Magyarországon pedig nincs.”

A hajléktalanok ezen kevéssé ismert rétegét korábban kétrészes  cikkben mutattuk be. Riportunk szerint ezek a hajléktalanok rendezett életet élnek, amelyben az a szokatlan, hogy házukat nem vásárolták, hanem maguk építették a város valamely eldugott részén.

Aknai szerint az állami szigor egyelőre nem érte el a hatását. “Diszpécser szolgálatunk jelentései, és a saját szállónkon tapasztaltak szerint nem mutatható ki ugrás a szálláson jelentkezők számában.”

A szakember úgy véli, hogy az utcán tartózkodókat is csak addig lehet elűzni, amíg állandó és látványos a rendőri jelenlét. “A rendőri kapacitástól függ, hogy mit hoz a jövő. Ha leállnak a rendszeres igazoltatásokkal, akkor az emberek vissza fognak szivárogni” - vélte.

Egy, a hajléktalanokkal foglalkozó önkéntes pedig arról számolt be, hogy a rendőrök amúgy sem lelkesek új feladatuktól. “Nyíltan nem merik mondani, de a legtöbb rendőr nem ért egyet ezzel az intézkedéssel. Azt mondják, nem az a dolga a rendőrnek, hogy hajléktalanokat vegzáljon. A legtöbben emberségesen bánnak ezekkel az emberekkel.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?