Folytatódik a hadsereg fejlesztése, jövőre helikoptereket szereznek be

2018.10.19. 17:34

Jövőre a légierő fejlesztésével, a katonák személyes ruházata és fegyverzete megújításával folytatódik a haderőfejlesztés – mondta pénteken a közmédiának a honvédelmi miniszter.

A cél "egy erős, ütőképes Honvédség megteremtése", ami csak jól kiképzett katonákkal és korszerű technikával lehetséges Benkő Tibor szerint. A miniszter azt mondta, 2019 elején beindul a magyarországi kézifegyver-gyártás, így

jövőre minden magyar katona kezébe magyar gyártású fegyver kerül. 

Már beszereztek két A319-es csapatszállító repülőgépet, amelyek egyenként 128 embert szállíthatnak. Ugyanakkor tervezik kisebb futárgépek, illetve nagyobb, harci technika mozgatására is alkalmas szállítógépek beszerzését. Ennek folyamatát is elindítják jövőre - mondta a miniszter.

A Mi 17-es szállítóhelikopterek felújítása befejeződött, a Mi 24-es harci helikopterek üzemidő-hosszabbítást célzó rekonstrukciója pedig már folyik - tette hozzá Benkő. 2019 utolsó negyedévében megérkeznek az Airbus könnyű helikopterek, és megindul az új közepes szállítóhelikopterek beszerzése is.

Szükséges modern légvédelmi rendszerek, rakéták és a hozzájuk tartozó radarrendszerek üzembe állítása is. A szárazföldi haderőnem esetében pedig a páncéltörő, a tüzérségi és a harckocsizó képességek fejlesztése a cél - mondta Benkő Tibor.  • Tippek
  • Hírek