Aliz
6 °C
14 °C

Kormánypárti újságírók vannak az Emmi fizetési listáján

2018.10.19. 12:32 Módosítva: 2018-10-19 17:14:48

Kormánypárti újságírókat foglalkoztat megbízási szerződések alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – derül ki a Hvg.hu cikkéből

A lap szerint három, összesen 1,5 millió forintért foglalkoztatott belsős munkatárs egyike például a tavaly decemberig a pénteki alákérdezős miniszterelnöki rádióinterjúk készítőjeként ismert Kocsis Éva, akit a szociális területért felelős államtitkárság alkalmaz tanácsadóként – az államigazgatásban szokatlan, korszerű foglalkoztatási formában: távmunkában.

Akad volt rádiós a szerződésesek között is: a miniszter három beszédírója közül az egyik Szende Gabriella, aki az Origónál dolgozik. Rajta kívül beszéd- és szövegjavaslatokkal segíti Kásler Miklóst a korábban az Antall Tudásközpontnak és a Schmidt Mária vezette Terror Házának is dolgozó Nyári Gábor történész, aki mellesleg Kásler hatkötetes Nemzeti nagyvizit sorozatát is szerkesztette-lektorálta korábban.

Kásler Miklós szerepléseit a Hatos csatorna nevű tévéadó kreatív igazgatója, a magát a miniszterhez hasonlóan multifunkciós emberként aposztrofáló jogász-természetgyógyász-zenész-rendező-arculattervező Gyarmati-Paor Zoltán örökíti meg videókban. A Kásler Miklósról már évekkel korábban filmet forgató Gyarmati-Paorról csak onnan tudjuk, hogy havi 450 ezer forintot kap a munkájáért, hogy megbízását az Emmi szeptember elején feltüntette egyszer a tárca szerződései között.

A kultúráért felelős államtitkár beszédeit a Magyar Időkben rendszeresen publikáló író-költő Pál Dániel Levente írja, aki mellesleg a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja is egyben – megbízása a Hvg.hu szerint „aligha független attól, hogy a kulturális államtitkár, Fekete Péter májusig a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója volt".

Az Emmi után a legtöbb kommunikációs tanácsadót az Agrárminisztérium (AM) foglalkoztatja: csak megbízási szerződéssel hetet. A miniszter, Nagy István beszédeit, köszöntőit és közleményeit például havi 470 ezer forintért írja Lévai András, a Kossuth rádió Hajnaltáj című agrárműsorának felelős szerkesztője, de a Magyar Időkben és a Demokratában is rendszeresen publikáló Vass Krisztián is havi 462 ezer forintot kap ezzel egybevágó feladataiért: a miniszter és az államtitkárok nyilvános szereplésein elhangzó beszédek, vázlatok írásáért és előkészítéséért.

További havi 356, illetve 320 ezer forintért alkalmazza a minisztérium még beszédírásra – emellett tanácsadásra, sajtófigyelésre is – a három éve a KDNP ifjúsági szervezetének elnöki székéért is induló Csontos Sandrát és Böröndi Lajos költő-tanárt, utóbbi 2014–16 között eggyel előkelőbb poszton, a tárca parlamenti államtitkára, Farkas Sándor politikai főtanácsadójaként dolgozott, de 2013 márciusában kirúgták, miután elhíresült „Majd fing elvtárs megoldja”-felütésű Facebook-bejegyzésében varangynak és liberálhülyéknek nevezte a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozó tanárokat.

Rajtuk kívül még két embernek fizet az AM havi 320, illetve 520 ezer, egy kis bt.-nek pedig további havi 200 ezer forintot kommunikációs szaktanácsokért, mindent összeadva tehát havi több mint 2,6 millió forintot költ erre a minisztérium.

Az Emmi egyik szerződéses dolgozója „stratégiai helyettes államtitkár munkáját segítő, bizalmi jellegű, személyhez kötött protokolláris feladatok ellátását" végzi, de amikor a Hvg.hu utánajárt, hogy mi is ez a munkakör, kiderült: „alapból” gépkocsivezető, de ezen túl megbízási szerződéssel is dolgozik Sölch Gellért helyettes államtitkárnak. Azt viszont, hogy mit takar a talányos hangzású munkakör, a feladat bizalmi jellegére hivatkozva az illető nem árulta-árulhatta el, ahogy azt sem, hogy az extramunkáért mennyi pénzt kap havonta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?