Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

D  TT20131211044
2018.10.19. 06:43

Minden költségtérítéses szolgáltatást megszüntetne a kórházakban az Emberi Erőforrások Minisztériuma - derül ki egy jogszabály-tervezetből, amelyet a Népszava szerzett meg.

Egy hamarosan a parlament elé kerülő salátatörvény egyik pontja ugyanis úgy szól: a jövőben "közfinanszírozott kapacitások igénybevételével nem nyújtható nem közfinanszírozott ellátás." Ez azt jelenti: az intézményekben ma elérhető összes fizetős szolgáltatást meg kell szüntetni.

Most például az egyágyas szobáért, leletmásolatért, vagy olyan ellátásért is kérhetnek pénzt az intézmények, amelyet egyébként a biztosító nem fizet. Nem ritka, hogy például a testsúlycsökkentő műtétekre a kórház orvosa bérli saját intézménye műtőjét. Az állami kórházak a bevételeik 5-10 százalékát a magánegészségügyi szolgáltatásokból szerzik.

A Népszavában nem szólal meg az Emmi, de a Magyar Hírlapnak adott interjújában Kásler Miklós Emmi-miniszter céloz arra, hogy ilyesmire készül.

A kormány álláspontja világos: az egészségügy nem üzlet. Mi ellenezzük a fizetős egészségügyi ellátás beemelését a közegészségügybe.

"Mi nem többszintű, hanem egységes állami ellátási rendszerben gondolkodunk, ahol a közegészségügy keretein belül mindenki számára biztosított minden típusú ellátás díjmentesen. Ezért a kormány nem szűkíteni, hanem bővíteni akarja az ingyenesen elérhető ellátások körét" - mondta Kásler.

A fizetős szolgáltatásoknak pedig a magánkórházakban van a helye.

Kásler szerint meg kell határozni, kik dolgoznak a magánellátásban, és a tevékenységüket pontosan hol végzik, pontosan mit csinálnak. "Felmerül az a kérdés is, hogy, ha valaki a magán- és az állami szférában egyaránt praktizál, akkor a munkaideje hogyan alakul, van-e átfedés a kettő között."

Nem véletlen az sem, hogy Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár is erről a témáról beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban. Azt mondta, "egyértelmű politikai felhatalmazás van" a köz- és magánegészségügy ellátására. "Fontos az átláthatóság, a tiszta szereposztás."

Kásler ugyanebben az interjúban beszél arról is, hogy azért választotta Horváth Ildikót az egészségügyi államtitkárának, mert "a népegészségügy szakértője. Értékítélete és etikai viszonyai a legfelsőbb emberi minőséget képviselik." Az csak "találgatás, fikció, az események tudatos elferdítése", hogy ne lett volna gördülékeny a kommunikációja Nagy Anikó távozó egészségügyi államtitkárral. De a valós okot nem árulja el.

Szintén az interjúban, egy sokadik kérdésre derül ki két intézményvezetői kinevezés a kulturális területen. Az Operettszínház élére Kiss B. Attila, a Pesti Magyar Színház vezetésére pedig Zalán János került.

(Borítókép: Egyágyas vip-szoba az Uzsoki utcai kórházban 2013-ban - fotó:  Kovács Attila / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?