Aranypénzek és régi fegyverek kerültek elő a megapadt Dunából Érdnél

Image from iOS (5)
2018.10.24. 14:15

Szenzációs kincsekre leltek a szentendrei régészek Érdnél; színarany pénzérmék, különleges fegyverek kerültek elő a megapadt Dunából, erről tartott sajtótájékoztatót Gulyás Gábor, a szentendrei múzeum, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Kovács Katalin régészeti osztályvezető és Nagy Balázs régész-numizmatikus. A tájékoztatót élőben közvetítettük:

Élő közvetítésünk az érdi Duna-partról, ahol a kincseket találták

Gulyás azt mondta, az elmúlt napokban egy fémkeresős hobbirégész talált egy kolompot Sárkányölő Szent György alakjával, és szólt a múzeumnak, hogy talán itt van más is, azóta percenként kerülnek elő új tárgyak. Gyorsan kell kutatni, mert változni fog a vízállás, mondta. A leglogikusabb vélelmezés, hogy egy elsüllyedt hajó rakománya lehetett, amiket találtak. Egy régész próbálja éppen kideríteni, hogy milyen hajók süllyedtek el az 1700-as évek derekán itt. Hogy melyik korban kell keresgélni, azt onnan tudják, hogy ebből a korból származnak a leletek, legutóbb például egy 1743-as, Mária Terézia korabeli érme került elő. Kedden drónfelvétel is készült, megpróbálták megnézni, hol a roncs, mondta Gulyás Gábor.

Van tipp

- tette hozzá, úgyhogy búvárrégész is merülni fog majd. A Nemzeti Múzeumot nem számítva az ország legjelentősebb numizmatikai gyűjteménye lesz ezzel a múzeumé.

A Duna egyébként normál vízállásnál 10-15 méterrel van kijjebb, mint most. Ahol a régészek dolgoznak jelenleg, az eddig mindig víz alatt volt, pontosabban a 40-es években volt ennyire alacsony a víz.

Kovács Katalin azt mondta, hétvégén kapott telefont, hogy a kollégák nagy számban szednek össze érméket a parton, akkor mintegy 1000 érmével rendelkeztek már. Megkeresték a rendőröket, akik azonnal lezárták a területet, azóta is őrzik folyamatosan. Összeírtak mindenkit, aki a múzeumból elérhető volt. Önkéntes fémkeresősök jöttek azonnal segíteni, olyanok, akik amúgy is együttműködnek a múzeummal.

Első pillanatban nem tudták, mivel állnak szemben, mondta Kovács. A felszín tele volt érmékkel, bárki szedegethette volna, szerencse, hogy egy olyan ember találta meg az első leletet, aki kapcsolatban áll a múzeummal. Hozzátette: a hordalék felső 30 centijében van most a leletanyag, ami egy kimosódás eredménye, ezért biztos, hogy nem a parton van a hajóroncs, hanem a vízben. Lapáttal átforgatják, fémkeresővel átnézik a földet, így haladnak sorra. 

Nagy Balázs arról beszélt, hogy a hosszú hétvégén két nap alatt naponta 800 ezüst- és aranypénzt találtak, sok a külföldi veret, pl XII. Kelemen pápa egyik vatikáni verete is előkerült, ez ritka, Magyarországon nem is volt még ilyen lelet. Zürichi veret, holland dukát, magyar aranypénz is van. Ezek mind 22 karátosak, XVII.-XVIII. századiak. Az ezüstpénzek között vannak tallérok, féltallérok, 30 krajcár, ezek főleg francia pénzek, pl. XIV. Lajos verete. Ezeken kívül váltópénzek is vannak, egy-két-három-tizenöt krajcárosok. Magyar pénzforgalomban ezek nem nagyon voltak, mind külföldi érme.

Sok vastárgy is van, fegyverek, hajóhoz köthető egyéb tárgyak, például kolomp, hajószegek. Egy hajószeget a kameránk előtt, élőben talált meg egy kutató. De van ágyúgolyó, tőr, sarkantyú is a leletek között. Minél alaposabban, szisztematikusabban próbálják feltárni a partszakaszt, versenyt futnak a vízállással, mondta Nagy Balázs.

Azt tervezik, hogy a leleteket önálló kiállításon is bemutatják majd, ehhez tudni kell, mekkora lesz végül a leletanyag. Az biztos, hogy ezek nagyon alapos restaurálásra szorulnak, úgyhogy reálisan 2020-ban tudnak kiállítást szervezni majd. A tervek szerint Érden is bemutatnák, és szeretnék máshová is elvinni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?