Pécsen is őrizetbe vették az első hajléktalant

2018.10.25. 17:04

A középkorú férfi ellen az intézkedés Pécs egyik nyugati, Uránváros nevű városrészében történt – írja a Szabad Pécs.  Pécsi rendőrök életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt vették őrizetbe a férfit, akinek a tárgyalása pénteken lesz. Ez az első ilyen ügy a Pécsi Törvényszék illetékességi területén – derül ki a bíróság közleményéből. A lap kereste a rendőrséget az ügyben, de még egyelőre nem kaptak választ a kérdéseikre.

A Szabad Pécs értesülései szerint a pécsi rendőrök két hajléktalant is igazoltattak, mindketten Uránváros egyik legforgalmasabb buszmegállójában tartózkodtak, és állítólag rossz fizikai és higiénés állapotban voltak.

A lap úgy tudja, hogy a másik hajléktalan férfi, aki a részese volt a történteknek együttműködött, és elment, vélhetően a szállóra a szakmai személyzettel, így vele szemben nem indítottak eljárást.

Az igazoltatás során a Támasz Alapítvány, a hajléktalanokat segítő pécsi szervezet munkatársai is jelen voltak, de a férfi a rendőrök harmadik felszólítására sem működött együtt a hatóságokkal. Szemtanúk beszámolói szerint az eset kapcsán mind a rendőrség, mind az alapítvány munkatársai a lehetőségekhez képest emberségesen jártak el. 

A kormány múlt hét hétfőn indított hadjáratot az utcai hajléktalanság ellen. Az új jogszabály az egész országban tiltást vezet be, tehát már egyetlen közterületen sem tartózkodhatnak hajléktalanok.