Fekete-Győr: Orbán Viktor fél tőletek

unnamed
2018.10.26. 17:59 Módosítva: 2018.10.26. 20:04

"Nem hagyjuk a CEU-t!" címmel péntek este hat és hét óra között tüntettek a Momentum szervezésében az egyetemért a Nádor utca 9. alatti CEU-épület előtt. A Facebookon az eseményre 2300 ember írta, hogy elmegy, és 7600-an érdeklődtek. A tüntetésen egy-két ezer ember jelent meg, a mostani tüntetéseken megszokottnál fiatalabb korosztály. A szónoklatoknak este hétkor lett vége, a tömeg békésen szerteoszlott. 

A helyszínről élő videóban jelentkeztünk be: 

Élőben jelentkeztünk a Momentum CEU melletti tüntetéséről

Tudósítónk szerint annak ellenére, hogy a Momentum szervezte a tüntetést, más pártokból is jöttek el politikusok, ott volt Kunhalmi Ágnes az MSZP-től, Lendvai Ildikó, volt MSZP-elnök és a DK-tól Gréczy Zsolt, Vágó István, Arató Gergely, illetve Niedermüller Péter. 

A tüntetést a párt azután szervezte meg, miután  csütörtökön kiderült, hogy a kormány   nem írja alá az egyetem Budapesten való maradását biztosító megállapodást New York állammal. A CEU vezetése csütörtökön jelentette be, hogy az amerikai nagykövetet a kormány három hete arról tájékoztatta, hogy nem hajlandók aláírni az egyezményt. Ha decemberig nem történik az ügyben előrelépés, az egyetem jövő szeptembertől Bécsbe költözteti az USA-ban akkreditált képzési programjait.

Az első felszólaló Berg Dániel volt, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja, aki az egyetem egykori diákjaként lánglelkű beszédet mondott. "Fontos megmutatunk, hogy vannak még emberek ebben az országban, nem is kevesen, akik értékként tekintenek erre az egyetemre, és az itt végzett tudományos munkára is" - kezdte.  Dániel elmondta, hogy ő hazaszeretetből költözött haza, és azért, hogy itt tanulhasson. Szülei azért disszidáltak, mert nem akartak elnyomva élni, nem akartak a zsarnoki hatalomtól függeni. "Mi sem leszünk szolgák a saját hazánkban, nem hajtjuk némán a fejünket a Fidesz igájába" - mondta.

Berg szerint közel másfél éve a mostani politikai rezsim politikai okokból túszul ejtette ezt az egyetemet, és közellenségnek kiáltotta ki, mert itt nem ugyanazokat az elveket vallják, mint ők. Szerinte a kormány viszont nem Soros György ellen, hanem a kritikus gondolkozás és az igazság ellen küzd. "Mert akik itt vagyunk, tudjuk, hogy a tudás hatalom, és ők tudják, hogy mekkora veszélyt jelent rájuk a tudás. Ezek a Döbrögik nem az ország védelmezői, hanem közönséges bűnözők, piti gazemberek, akiket ostoba és szolgalelkű közalkalmazottak szolgálnak ki. Miattuk süllyedtünk odáig, hogy már Romániában is jobban élnek" - mondta. 

Berg szerint "a szélhámosok, a nímandok, a helyezkedők és a szolgalelkűek uralmát éljük, a CEU pedig tükröt tart eléjük, ezért akarják beszüntetni". Tovább folytatta: "Először a Népszabiért jöttek, aztán a CEU-ért és a civilekért, majd jött a HírTV, most már az MTA és a Corvinus is szúrja a szemüket. Azokat akarják először megsemmisíteni, akikről tudják, hogy soha nem szavaznának rájuk. Láncokba vernek minket, a tudatlanság és az apátia láncaiba, akinek ez nem tetszik, az húzhat külföldre" - mondta. 

November 16-án megint tüntetnek

Az utolsó, ötödik felszólaló Fekete-Győr András volt, a Momentum Mozgalom elnöke, aki bejelentette, hogy mivel december 1-ig tehetnek még valamit a CEU-ért, ezét félúton, november 16-án újabb tüntetést szerveznek a Szabadság térre. Azt is mondta, szerinte Orbán fél azoktól, akik többet tudnak nála, és akik többet akarnak tudni, mint ő. "Orbán Viktor fél tőletek, ezért üldözi el a CEU-t, ezért teszi tönkre a magyar oktatást" - szónokolta.

Fekete-Győr szerint az Orbán-rendszerben nem divat sem okosnak lenni, sem bármit megkérdőjelezni, pedig az ország fejlődésének zálogai a gondolkodók és az okoskodók, erre példának Deák Ferencet és Kossuth Lajost hozta fel.

"A kormánynak az ilyenektől van félnivalójuk, jön majd egy okoskodó, aki kitalálja, hogy inkább a digitalizációval foglalkozzunk a stadionépítés helyett" - mondta. Visszaemlékezett, hogy ő eltés joghallgatóként a CEU könyvtárába járhatott külön engedéllyel, mert az ELTE könyvtára olyan elmaradott volt. "Magyarok tömegeitől veszik el a korszerű tudás lehetőségét. Magyarok tömegeinek álmait törik össze,magyarok tömegei mennek külföldre dolgozni, elhagyva a családjaikat" - vélte.

Fekete-Győr úgy látja, "a kormány azt akarja, hogy mindannyian szavazógépek legyünk, hogy kussoljunk, ne kérdezzünk, ne kritizáljuk, hogy maradjunk csak a helyünkön". Erre egy nő a tömegből bekiabált, hogy "nem kussolok!".

Felszólalt még Gönczi Gergő, a CEU-ra most jelentkező fiatal, a venezuelai Luis Cano, a CEU volt hallgatója, Jeney Orsolya, az Amnesty International volt igazgatója, a CEU volt hallgatója. 

A tüntetés előtt egy órával a Fidesz a következő közleményt adta ki "A Momentum Soros érdekeit védi" címmel: 

Az ellenzéki politikusok Soros György támogatásával és a Soros hálózat segítségével indulnak a választásokon. Ezt ma meghálálják a Soros egyetem előtt. A Soros egyetem ma is zavartalanul működik Budapesten, a körülötte keltett hisztéria csak egy politikai blöff.

November 7.-ére az LMP ifjúsági tagozata is tüntetést hirdetett, szintén a Nádor utcába. 

Borítókép: Bődey János / Index.