Megszüntették a Kiss Szilárd elleni nyomozást

2018.10.28. 21:31

Megszüntették a Kiss Szilárd volt agrárattassé elleni nyomozást, írja a Facebookon exkollégánk, Panyi Szabolcs. Panyi és Dezső András az Indexen írt tényfeltáró cikksorozatot (I., II., III.) Kiss ügyeiről, amiket még felsorolni is hosszú lenne.

Kiss Szilárd kétszer is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, nagy tételben intéztetett vízumokat orosz prostituáltaknak és bűnözőknek, a brókerbotrányban érintett Tarsoly Csabával is üzletelt, de Mészáros Lőrinccel is volt egy közös orosz cége. Az Index cikksorozata után a Párbeszéd Magyarországért, Szél Bernadett és Tényi István tettek feljelentést.

A IV. és XV. kerületi ügyészség indoklása, amellyel most megszüntetik az eljárást: “a rendelkezésre álló adatok illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”.  

A dokumentum tanúsága szerint remekül sikerült a nyomozás, például:

  • egy orosz üzletember beperelte Kiss Szilárdot, mert hiába fizetett neki 80 ezer eurót azért, hogy szerezzen be vízumokat a “barátainak", Kiss a pénzt eltette, de az ígért vízumokat nem szállította le. Az orosz bírósági végzés szerint a kenőpénzt Kissnek vissza kellett fizetnie, de a nyomozás során a magyar rendőrség ezt az orosz bírósági végzést valamiért képtelen volt beszerezni.
  • egy magyar konzul hiába vallotta, hogy még a németek is hivatalosan szóltak nekik a visszaélésekről (valaki 700 eurót fizetett egy vízumért), a német külügyet sem keresték meg a magyar hatóságok a nyomozás során.
  • a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium azokat a meghívóleveleket, amiket Kiss Szilárd több mint 5800 vízumhoz kiadott, és bizonyítékok lehettek volna, egyszerűen leselejtezte, írja Panyi.

A cikkek 2015 elején jelentek meg, ekkor születtek a feljelentések is, az eljárást 2018. október 17-én szüntették meg.