Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Megszüntették a Kiss Szilárd elleni nyomozást

2018.10.28. 21:31

Megszüntették a Kiss Szilárd volt agrárattassé elleni nyomozást, írja a Facebookon exkollégánk, Panyi Szabolcs. Panyi és Dezső András az Indexen írt tényfeltáró cikksorozatot (I., II., III.) Kiss ügyeiről, amiket még felsorolni is hosszú lenne.

Kiss Szilárd kétszer is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, nagy tételben intéztetett vízumokat orosz prostituáltaknak és bűnözőknek, a brókerbotrányban érintett Tarsoly Csabával is üzletelt, de Mészáros Lőrinccel is volt egy közös orosz cége. Az Index cikksorozata után a Párbeszéd Magyarországért, Szél Bernadett és Tényi István tettek feljelentést.

A IV. és XV. kerületi ügyészség indoklása, amellyel most megszüntetik az eljárást: “a rendelkezésre álló adatok illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”.  

A dokumentum tanúsága szerint remekül sikerült a nyomozás, például:

  • egy orosz üzletember beperelte Kiss Szilárdot, mert hiába fizetett neki 80 ezer eurót azért, hogy szerezzen be vízumokat a “barátainak", Kiss a pénzt eltette, de az ígért vízumokat nem szállította le. Az orosz bírósági végzés szerint a kenőpénzt Kissnek vissza kellett fizetnie, de a nyomozás során a magyar rendőrség ezt az orosz bírósági végzést valamiért képtelen volt beszerezni.
  • egy magyar konzul hiába vallotta, hogy még a németek is hivatalosan szóltak nekik a visszaélésekről (valaki 700 eurót fizetett egy vízumért), a német külügyet sem keresték meg a magyar hatóságok a nyomozás során.
  • a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium azokat a meghívóleveleket, amiket Kiss Szilárd több mint 5800 vízumhoz kiadott, és bizonyítékok lehettek volna, egyszerűen leselejtezte, írja Panyi.

A cikkek 2015 elején jelentek meg, ekkor születtek a feljelentések is, az eljárást 2018. október 17-én szüntették meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?