Ha Merkel kedvesebben beszél Gyurcsánnyal 2009-ben, akkor meggondolja a lemondását az egykori miniszterelnök

2018.10.29. 20:45

A hesseni tartományi választás rossz eredményei után Angela Merkel a CDU elnökségének hétfői ülésén bejelentette: a decemberben esedékes pártkongresszuson nem indul újra a CDU elnöki posztjáért. A kancellári megbízatásáról nem mond le, annak letelte után viszont visszavonul.

De kit érdekel, hogyan vonul vissza, vagy miről mond le a német kancellár, amikor ma megtudtuk, hogy Gyurcsány Ferenc miért mondott le valójában 2009-ben!

Angela Merkel és Gyurcsány Ferenc 2007-ben
Angela Merkel és Gyurcsány Ferenc 2007-ben
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Az egykori miniszterelnök az ATV vendége volt, ahol megtudtunk minden részletet, a hiányzó puzzle a helyére került. És innentől jöjjön, aminek jönnie kell, idézem az Atv.hu-ról:

"Merkel mai CDU-lemondásával kapcsolatban úgy fogalmazott: nem mindig állt hozzá legközelebb a német kancellár.

"Sőt, a lemondásomhoz egy bizonyos vitám vele közvetlenül hozzátartozott"

– tette hozzá.

Gyurcsány felidézte, hogy a lemondása előtti Európai Tanács ülésén nagy vitába keveredett Merkellel, amikor arról próbálta meggyőzni a kancellárt, hogy közös pénzügyi irányítás és felügyelet kell Európában.

„És a Merkel lerázta ezt magáról. És csúnyán rázta le magáról”

– idézte fel az estet Gyurcsány, aki ezt követően Brüsszelben, a szállodai szobájában megírta a lemondó beszédét. Hozzátette:

Ha Merkel akkor mást mond, akkor talán még hezitált volna a lemondáson.

Majd hozzátette:

Azt láttam, hogy Magyarországon kéne valamit csinálni, és fogy a levegő. A másik oldalon, hogy Európában kéne valamit csinálni, de ha Merkelt nem tudom megszerezni partnernek, akkor mit erőlködök? Mind a két helyen már sok lett volna harcolni, el kellett engedni

Tudom, TUDOM, hogy ez egy vörös farok lesz itt, de muszáj ezt az utolsó idézetet egy kicsit feldolgozni. Tehát, Gyurcsány 2009-ben (!!!!!) már majdnem sikerült rendbe tenni Európát Merkellel karöltve, de Merkel lerázta, a volt miniszterelnök meg azt mondta, hát most otthon is, meg Európában is én tegyek rendet egyedül? Hát az azért már mégiscsak sok: majd lemondott.

Ha tényleg így működik a dolog, akkor mára egyetlen kérdés maradt:

Kivel beszélt ma Merkel??