Sose volt még ilyen meleg novemberben

2018.11.02. 12:07

Nincs egyedül azzal, ha azt gondolta mostanában a temetőbe menet, hogy nem szokott ilyen meleg lenni halottak napja környékén. Sőt, az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint melegrekord dőlt meg az országban november elsején. 

Az ország délkeleti részén több településen 25 fok felett járt a hőmérséklet halottak napján.

Körösszakálon például 25,8 fokot mértek, ami új országos napi maximumhőmérséklet rekord. Eddig a november elsejei rekord 24,9 fok volt, amit Szeged belvárosában mértek 1926-ban, azaz 92 éves melegrekord dőlt meg.

Még több rekord

Az OMSZ aztán péntek este a Facebook-oldalán közölte, hogy aznap, azaz november másodikán, két további melegrekord is megdőlt:

  1. a Békés megyei Mezőgyán községben 24,8 fokot mutatott délután a hőmérő, ezen a napon meteorológiai állomások ilyen meleget még nem mértek,
  2. valamint olyan enyhe hajnal sem volt még ezen a napon, mint a Békés megyei Lőkösházán, ahol a hőmérséklet nem csökkent az éjszaka során 16,7 fok alá.

"Az eddigi rekordok 23.2°C (Ásotthalom, 1928) és 13.8°C (Pannonhalma és Siófok, 1968) voltak. Utóbbi rekord tehát 2.9 fokkal dőlt meg" – emlékeztet posztjában az OMSZ.

Az OMSZ Facebook bejegyzése szerint azért a következő napokban majd vége lesz a novemberi nyárnak és "rendes" őszünk lesz. Jövő vasárnap, november 11-én például az előrejelzések  a minimumhőmérséklet 80 százalékos eséllyel valahol 2 és 8 fok között, a maximum pedig 7 és 15 fok között fog alakulni.