Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

27%-kal több HÉV-jegy és -bérlet fogyott

MG 9526
2018.11.07. 11:19
Huszonhét százalékkal több HÉV-jegyet, illetve -bérletet vesznek az utasok az üzletszabályzat szeptemberi módosítása óta, áll a MÁV-HÉV közleményében. Ez alapján úgy tűnik, bejött a cég húzása, hogy megváltoztatta a jegyvásárlási szabályokat, ami az első hónapban jelentős sorban állásokat generált több HÉV-megállóban. A novemberi bérletvásárlási időszakra a MÁV-HÉV új automaták telepítésével, mobil értékesítési ponttal, külön jegyértékesítőkés diákmunkás segítők bevetésével készült.

A MÁV-HÉV Zrt. szeptemberben vezette be új jegyvásárlási szabályait; a módosításnak megfelelően a Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészítő jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a vonatokra. Az új üzletszabályzat bevezetése után egy hónap türelmi időszak volt; a HÉV-en dolgozó ellenőrök felhívták az utasok figyelmét a változásra, de a szabályváltozás miatt nem bírságoltak. Mint arról beszámoltunk, október elején azonban több helyen hosszú sorokat, lemaradásokat, késéseket okozott az új vásárlási rend.

A MÁV-HÉV szerint az intézkedés bevezetése óta eltelt időszak eredményei igazolták a lépés helyességét. A jegy- és bérletvásárlások száma 27%-kal nőtt, az utasok pedig – az első egy-két nap átállási nehézségei után – megszokták az új rendszert: a BKK ügyfélszolgálatán szeptember eleje óta a témában regisztrált megkeresések 90%-a az október első felével zárult időszakban érkezett.

A BKK már az intézkedések bevezetése előtt új jegy- és bérletautomatákat telepített Pannóniatelep és Szentistvántelep megállókba. A munkatársak azóta is folyamatosan figyelik az utazóközönség visszajelzéseit, ezek alapján a MÁV-HÉV – a BKK-val együttműködve – október elején új jegykiadó automatákat helyezett ki Pomázra és Szentendrére, és diákmunkásokkal, jegyellenőrökkel segíti az automatás vásárlást.

A novemberi bérletvásárlási időszakra a MÁV-HÉV és a BKK a következő intézkedésekkel készült:

  • a pomázi automata mellé november 12-én (reggel 6-tól 10 óráig) MobilTruck – BKK mobil értékesítési pontot telepít,
  • a pomázi és a szentendrei automaták mellett november 10-ig, illetve november 12-én (reggel 6-tól 9 óráig) külön jegyértékesítők dolgoznak,
  • Szentendre, Pomáz, Békásmegyer, Szentlélek tér, Margit híd, Batthyány tér, Közvágóhíd, Dunaharaszti külső, Szigetszentmiklós–Gyártelep, Örs vezér tere, illetve Gödöllő, Szabadság tér állomásokon november 10-ig, illetve november 12-én (reggel 6:30 és 10:30 között) diákmunkásokkal segíti az automatás jegy- és bérletvásárlást, illetve az utasok tájékozódását. A pomázi és a szentendrei állomásokon, egész novemberben az utasok a biztonsági őröktől is kérhetnek segítséget, információt,
  • a Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zrt. folyamatosan figyeli a helyszíneket, hogy – a gördülékeny kiszolgálás érdekében – hol lehet szükség kiegészítő helyszíni értékesítésre.

A tapasztalatok szerint a legtöbben a hónap elején vásárolják meg bérletüket, így ebben az időszakban a jegykiadó automatáknál megnövekedhet a várakozási idő. Ezért a MÁV-HÉV felhívja a figyelmet, hogy a bérleteket és a kiegészítő jegyeket nem kizárólag a felszállás helyén és napján lehet megváltani; erre – akár már 30 nappal korábban is – Budapesten és az agglomerációban több mint 300 ponton, a BKK Zrt. valamennyi automatájánál, jegypénztáránál és ügyfélközpontjánál is van lehetőség.

A BKK-automaták bármelyikéből lehetséges az összes HÉV-vonalra érvényes jegy-és bérlettípus vásárlása. (Az automata használatáról szóló ismertető és a legfontosabb tudnivalók a www.bkk.hu/automata oldalon olvashatók. Vásárláskor a HÉV-jegyek és -bérletek az „Egyéb jegyek és bérletek” menüpontból érhetők el.) Az utasok a hozzájuk legközelebb eső értékesítési pontot a www.bkk.hu/pontkereso oldalon találhatják meg.

(Borítókép:  Martiskó Gábor / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?