Szilvia
5 °C
16 °C

A helytelen fűtés miatt is romlik télen a levegő minősége

D  OB20091123001
2018.11.07. 13:28

Bár a rossz levegőminőség legfőbb oka a helytelen lakossági fűtés, a társadalom nagy része ezzel nincs tisztában, és más szektort tesz felelőssé a légszennyezésért - mondta Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerdán a helyes tüzelésről szervezett Fűts okosan! tájékoztató kampány részeként szervezett konferencián Budapesten.

Az államtitkár szerint a lakosság nem érzi saját felelősségét a 85 százalékos kibocsátásban, hivatkozott arra, hogy egy februári 1000 fős, országos lefedettségű, reprezentatív felmérés szerint a válaszadók 80 százaléka más szektort, az ipart és a közlekedést tette felelőssé.

A válaszadók szerint a lakossági fűtés csak 15 százalékban járul hozzá a levegőszennyezéshez. Az államtitkár szerint tudatosítani kell, hogy a helytelen fűtéssel a kisméretűrészecske-kibocsátás révén a levegőszennyezésért a lakosság is felelős.

A felmérés szerint válaszadók 14 százaléka hulladékkal is tüzel, holott ezt jogszabály tiltja. A lakosság - tévesen - a kezelt fa eltüzelését is környezetbarátnak tekinti, pedig az ezekben lévő vegyi anyagok elégetése veszélyes.

Praktikus tanácsként az államtitkár kiemelte, hogy lakossági fatüzelésnél a fa mindig legyen száraz és kemény, széntüzelésnél ne használjanak lignitet, rossz minőségű barna szenet, továbbá ne tüzeljék el a kerti hulladékot, hanem inkább komposztálják azt.

Avart égetni tilos

Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet a kerti zöldhulladékról tartott előadásában, hogy tilos az avar égetése, mert szennyezi a levegőt, bár megjegyezte, hogy ezen az előíráson az önkormányzatok enyhíteni szoktak. A talaj tápanyagtartalmának javítása érdekében a kertben sokat lehet tenni a zöldhulladék komposztálásával, ami révén javul a talaj ellenállóképessége, és csökken a légszennyezőanyag-kibocsátás.

(Borítókép:  Oláh Tibor / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?