A helytelen fűtés miatt is romlik télen a levegő minősége

D  OB20091123001
2018.11.07. 13:28

Bár a rossz levegőminőség legfőbb oka a helytelen lakossági fűtés, a társadalom nagy része ezzel nincs tisztában, és más szektort tesz felelőssé a légszennyezésért - mondta Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerdán a helyes tüzelésről szervezett Fűts okosan! tájékoztató kampány részeként szervezett konferencián Budapesten.

Az államtitkár szerint a lakosság nem érzi saját felelősségét a 85 százalékos kibocsátásban, hivatkozott arra, hogy egy februári 1000 fős, országos lefedettségű, reprezentatív felmérés szerint a válaszadók 80 százaléka más szektort, az ipart és a közlekedést tette felelőssé.

A válaszadók szerint a lakossági fűtés csak 15 százalékban járul hozzá a levegőszennyezéshez. Az államtitkár szerint tudatosítani kell, hogy a helytelen fűtéssel a kisméretűrészecske-kibocsátás révén a levegőszennyezésért a lakosság is felelős.

A felmérés szerint válaszadók 14 százaléka hulladékkal is tüzel, holott ezt jogszabály tiltja. A lakosság - tévesen - a kezelt fa eltüzelését is környezetbarátnak tekinti, pedig az ezekben lévő vegyi anyagok elégetése veszélyes.

Praktikus tanácsként az államtitkár kiemelte, hogy lakossági fatüzelésnél a fa mindig legyen száraz és kemény, széntüzelésnél ne használjanak lignitet, rossz minőségű barna szenet, továbbá ne tüzeljék el a kerti hulladékot, hanem inkább komposztálják azt.

Avart égetni tilos

Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet a kerti zöldhulladékról tartott előadásában, hogy tilos az avar égetése, mert szennyezi a levegőt, bár megjegyezte, hogy ezen az előíráson az önkormányzatok enyhíteni szoktak. A talaj tápanyagtartalmának javítása érdekében a kertben sokat lehet tenni a zöldhulladék komposztálásával, ami révén javul a talaj ellenállóképessége, és csökken a légszennyezőanyag-kibocsátás.

(Borítókép:  Oláh Tibor / MTI)  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön