A Párbeszéd beadta a 2008-as tandíjról szóló fideszes népszavazási kérdést, de az NVB elkaszálta

2018.11.08. 19:41

Egyetért Ön azzal, hogy az állami vezetőknek is ugyanaz a kórházi ellátás járjon, mint mindenki másnak? És azzal, hogy mindenkinek járjon az ingyenes egyetemi képzés?

Ne gondolkodjon túl sokáig, mert úgy tűnik, nem annyira fontos a véleménye. A Nemzeti Választási Bizottság elutasította az MSZP és a Párbeszéd népszavazási kérdéseit ezekben a témákban. Öt kérdést adtak be, de egyik sem volt jó az NVB-nek.

Az ellenzéki pártok képviselői az NVB épülete előtt tartottak közös sajtótájékoztatót, miután a testület nem hitelesítette a népszavazási kezdeményezéseket, közölte az MTI.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szerint az NVB ülése jó példája volt annak, hogyan gátolja a fideszes választási bizottság, hogy az állampolgárok demokratikus jogaikkal élhessenek. Közölte, tovább fognak harcolni jogaikért és erre kérte az állampolgárokat is. Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta, az egészségügyben ma olyan ellátási válság van, "százával halnak meg az emberek a kormányzati intézkedések következtében", és romokban van a sürgősségi ellátás.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint az NVB döntésével elutasította, hogy Magyarországon tandíjmentesen lehessen tanulni a felsőoktatásban. Hozzátette: az MSZP és a Párbeszéd egyetért az ingyenes felsőoktatás kérdésében, és elmondta, hogy

az NVB-hez a Fidesz 2008-as kérdését nyújtották be, azt a kezdeményezést, amire akkor ki lehetett írni a később érvényessé és eredményessé vált népszavazást.

Most azonban nem hitelesítette a testület ugyanazt a kérdést. A Kúriánál megtámadják az NVB döntéseit, mert ingyenessé akarják tenni a felsőoktatást Magyarországon.

Az NVB egyébként változatosabbnál változatosabb indokokkal utasította el a népszavazási kérdéseket, kettőt azért, mert az szerintük nem az országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdés, egyet azért, mert az alaptörvény szerint nem lehet népszavazást tartani az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdésről, egyet ehhez hasonlóan azért, mert az alaptörvény szerint nem lehet a központi költségvetést érintő kérdésről sem népszavazást tartani, és egyet azért, mert nem egyértelmű a kérdés.