Az EMMI szerint sikeres a hajléktalanrendelet

2018.11.15. 19:02

A hajléktalan emberek számára fenntartott férőhelyek kihasználtsága országos szinten 75 százalékos, Budapesten 72,5 százalékos, mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Fülöp Attila azt mondta, férőhelyhiány miatt senkit nem utasítottak még el, ez a jövőben is így lesz, a kormány továbbra is biztosítani fogja a férőhelyeket a rászorulóknak. Szerinte az ellátórendszer felkészült az idei télre.

Azt is mondta, a hajléktalanellátás sok szervezet – a rendőrség, a mentőszolgálat, az önkormányzatok, a helyi polgárőrségek és a civil szervezetek – együttműködésén alapul.

Mikor az október 15-én bevezetett, a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezésről kérdezték, azt mondta,

azóta 931-gyel több férőhelyet vettek igénybe, és nyolc esetben indult hajléktalan ember ellen szabálysértési eljárás. Tehát ő úgy véli, az intézkedés elérte azt a célt, hogy motiválják a rászorulókat az ellátórendszer igénybevételére.

Fülöp Attila azt is mondta, ma Magyarországon – a november elsején megnyílt időszakos férőhelyekkel együtt – 19 500 férőhely áll rendelkezésre, ebből 7500-7600 nappali, a többi éjjeli. A férőhelyek fele a fővárosban, a többi nagyobb vidéki városokban van.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy az utcai életforma nem emberhez méltó élet. "Nemcsak azért, mert méltatlan, nem tudja megélni emberi méltóságát, hanem azért is, mert veszélyes, különösen a tél közeledtével", ezért nekünk az a kötelességünk, hogy a hajléktalan emberek számára egy olyan ellátórendszert működtessünk, amely képes arra, hogy az emberhez méltó körülményeket megteremtse számukra.