Krisztina
18 °C
24 °C

Greenpeace: A környezetvédelmi szakemberek felét elbocsátották

2018.11.20. 11:32

A korábban hatékonyan működő hazai természet- és környezetvédelmi rendszer helyreállítását követeli a Greenpeace Magyarország. A szervezet szerint a természet- és környezetvédelemben dolgozó szakemberek csaknem felét elbocsátották az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságától. 

A leépítések révén veszélybe kerültek hazánk természeti kincsei. Ez súlyos csapás az európai szinten is példamutató magyarországi természetvédelmi rendszerre, mely évről évre egyre rosszabb helyzetbe került a kormány döntései következtében.

A Greenpeace emlékeztet arra, hogy 2010-ben megszüntették a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot. Azóta pedig:

  • szaktekintélyeket, köztük nemzeti parki igazgatókat bocsátottak el. Helyükre a Greenpeace szerint számos esetben a szakterületen járatlan vezetők kerültek;
  • emellett folyamatosan csökken a természetvédelem költségvetési támogatása.
  • Megszűntek a hatósági feladatokat ellátó környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek.
  • A felügyelőségeket a kormányhivatalokba olvasztották, ami  a Greenpeace szerint jelentősen gyengítette a környezet és természetvédelmi szempontok érvényesítését.

A Greenpeace úgy látja, hogy a leépítések ellehetetlenítik az érintett területek hatékony szakmai munkáját. "Mindeközben soha nem nézett még szembe ekkora természeti és környezeti kihívásokkal sem hazánk, sem egész Földünk. A természet- és környezetvédelem erősítése most fontosabb, mint valaha" - írták közleményükben. A Greenpeace Magyarország ezértpetíciót indított egy önálló környezet- és természetvédelmi minisztérium felállításáért.