A szír diktátor pénzembere orosz segítséggel szerzett letelepedési engedélyt

2018.11.22. 09:45

Azt írja a Direkt36, hogy Bassar al-Aszad szír diktátor pénzembere, Atiya Khoury  - és két gyermeke - 2014-ben igényeltek magyar tartózkodási engedélyt maguknak, ám mivel nem szír, hanem orosz lakcímet adtak meg mindehhez, ezért az Oroszországban kötvényt árusító, VolDan nevű cég intézte valószínűleg.

"A VolDan működésében Shabtai Michaeli, egy Habonnyal kapcsolatban álló grúz-izraeli üzletember, valamint a tanácsadót korábban képviselő Kosik Kristóf ügyvéd irodája is részt vett" - írja a Direkt36.

Bár a magyar hatóságok szerint a Rogán által kezdeményezett letelepedési kötvényprogram minden jelentkezőjét szigorúan leellenőriznek, ennek ellenére több olyan személy is megkapta a lehetőséget, akik komoly biztonsági kockázatot jelentenek akár Magyarország, akár az Európai Unió számára. „Azt gondolom, hogy ez az átvilágítás megfelelő biztonságot nyújt" - mondta a procedúráról Rogán Antal korábban.

A fent említett pénzember 2014 végén tíz nap (négy munkanap) alatt megkapta a magyar tartózkodási engedélyét, majd 2017-ben letelepedési engedélyt is szerzett. Akkor, amikor az Egyesült Államok szankciós listáján már egy éve szerepelt.

A lap cikke szerint a szír pénzember jelentkezése először az S&Z Program Limited nevű kötvényes céghez került, azt a céget jelölte ki a parlament gazdasági bizottsága arra, hogy Szíriában letelepedési kötvényeket áruljon, de 2014. szeptemberének végén visszavonták ezt az engedélyt, így ezután - a cég vezetőjének segítségével - egy másik kötvényes céghez, a VolDanhoz került. 

Ez a cég főleg orosz kötvényigénylőkkel foglalkozott, de engedélye volt más országok igénylőinek ügyeit intézni, ha azok Oroszországban nyújtják be igénylésüket. Khouryéknak így lett aztán orosz címük a papírokhoz: egy dél-moszkvai irodaház ötödik emelete. Ugyanezen az emeleten van a RUSSAR nevű szervezet is, amelynek egyik alapító tagjáról és fő finanszírozójáról azt írja a lap: "szíriai származású, jelenleg orosz állampolgársággal rendelkező üzletember, Mudalal Khuri. A férfi szintén szerepel a szankciós listán, mivel az amerikaik szerint „ő képviseli az Aszad-rezsim pénzügyi és gazdasági érdekeit Oroszországban”."

"Az Oroszországban, illetve orosz állampolgároknak kötvényt áruló VolDan a honlapja szerint befektetőnként 60 ezer eurós ügyintézési díjat számolt fel, így csak az orosz ügyfelektől körülbelül 7 milliárd forint bevételhez juthatott" - írja a Direkt36.