CEU: A kormányt terheli a felelősség az ország oktatásában okozott kárért

Image from iOS (5)
2018.11.22. 19:47

A CEU ügy immáron több mint egy éve húzódik, és ahogy telik az idő, egyre biztosabbá válik, hogy az egyetem költözni fog. Szijjártó Péter eheti nyilatkozata alapján továbbra is kitartott amellett, hogy a kormány továbbra sem látja bizonyítottnak az egyetem amerikai felsőoktatási tevékenységét. A HVG csütörtökön hozta le a rektor válaszát. 

Amennyiben ez a kormány döntése, akkor az figyelmen kívül hagyja az önök által hozott törvényben megszabott feltételeket. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvány magyar Országgyűlés által elfogadott módosítása világosan fogalmaz arról, hogy annak eldöntése, hogy egy külföldi oktatási intézmény folytat-e felsőoktatási képzést a származási országában, a származási ország oktatási hatóságának kompetenciája. 

-írja Michael Ignatieff, a CEU rektora. 

New York Állam Oktatási Hivatala több alkalommal is tájékoztatta arról Magyarország kormányát, hogy a CEU felsőoktatási képzést folytat New York államban. Az nem lehetséges, hogy Ön ezekről a hivatalos levelekről nem értesült. Ezek létezése hónapok óta nyilvános. Azt, hogy a CEU megfelel-e a törvénynek, a törvény feltételei alapján kellene meghatározni. Amennyiben Önök úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják a saját törvényeiket, annak felelőssége önöket terheli.

A rektor szerint a kormánynak, hogy Palkovics László és a Szijjártó alatt folgozó Altusz Kristóf 2018 áprilisában látogatást tettek a Bard College-on., akik a CEU kuratóriumi tagjainak és kuratóriumi elnökének jelenléében egyértelműen megállapították, hogy a kampuszon oktatási tevékenység zajlik. 

Azzal is bizonyára tisztában van, hogy Altusz úr eredményes tárgyalásokat folytatott a New York-i kormányzó fő jogtanácsosával 2017 nyarán. Ezek a tárgyalások vezettek ahhoz a megállapodástervezethez, amelyre a CEU, mint jövőbeli magyarországi működésének alapjára tekintett. Ez a dokumentum továbbra is egy lehetséges megállapodás alapját képezi

A rektor levele szerint a CEU 18 hónapja keresi a megoldást arra, hogy a városban maradjanak, Sujjártó kijeletései alapján azonban a kormány már meghozta a döntését. 

Miniszterként önt és a kormányt terheli a felelősség azért a kárért, amit Magyarország felsőoktatása és az ország nemzetközi hírneve elszenved az önök döntései miatt.

(Borítókép: Michael Ignatieff a CEU rektora - fotó: Huszti István / Index)