Újra elrendelték M. Richárd letartóztatását

DMOHA20170821011
2018.11.22. 17:12 Módosítva: 2018.11.22. 17:17

Az M. R. ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság a bizonyítás meghiúsításának és a bűnismétlésnek a veszélye miatt elrendelte a gyanúsított letartóztatását

- írja a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya. 2017 májusában a többszörösen is börtönviselt M. Richárd balesetet okozott a Mercedesével a Dózsa György úton, amelyben ketten meghaltak és többen is súlyosan megsérültek. A férfinek korábban elvették a jogosítványát és kábítószert is fogyasztott. A bűnügyi felügyelet alatt álló M.-ről nemrég derült ki, hogy megszegte a bűnügyi felügyelet magatartási szabályait, és elment a saját éttermébe, és nem ez volt az első alkalom, hogy a kecskeméti maffiaperben is érintett férfi megszegte a házi őrizetét.

Az ügyészség most indítványozta M. Richárd letartóztatását, illetve bírság kiszabását is, és a védő azt is indítványozza, hogy a férfi a jövőben a bűnügyi felügyelete feloldása után is csak rendőr jelenlétében mozoghasson. A Törvényszék közleményéből az is kiderül, hogy M. megpróbálta visszaszerezni a jogosítványát, majd a baleset után megpróbált megkenni valakiket, hogy eltussolja az ügyet, legalábbis erre utal a közlemény, amelyből az is kiderül, hogy M.-et átverték, és nem valódi rendőrökkel próbálta meg elintézni az ügyét.

A két személy megállapodott abban, hogy 1,2 millió forint ellenében a Dózsa György úti közúti baleset miatt indult nyomozás végkimenetelét, valamint a visszavont vezetői engedély visszaadását ezen rendőr, hivatali helyzetével visszaélve, anyagi ellenszolgáltatásért cserébe hajlandó M. R. számára kedvezően befolyásolni. A megbeszélésük alapján a rendőrnek 800.000 forintot kívántak továbbítani, a maradékot pedig egymás közt szétosztották volna. M. R. végül – hivatalos személy jogtalan befolyásolása céljából – 300.000 forintot átadott az egyik személynek, aki ebből juttatott a megállapodásban résztvevő másik személynek, abban a hiszemben, hogy az a pénzt a rendőrnek fogja továbbítani. Azonban az illetővalójában nem állt kapcsolatban hivatalos személlyel, a kapott összeget saját céljaira fordította.

- szerepel a közleményben.

A Törvényszék közleménye előtt M. Richárd ügyvédei is küldtek egy közleményt, amelyben azt írják, hogy az elsőfokú bíróság nem ügydöntő határozata nem jogerős, azzal szemben terhelt és védője is fellebbezett. Mint írják, a gyanúsított súlyos beteg, életveszélyes szívműtét előtt áll és részben ezzel összefüggésben az elmúlt hónapokban számos alkalommal kapott az ügyészségtől részleges feloldást a bűnügyi felügyelet alól azzal a céllal, hogy orvosi kezeléseken megjelenjen.

(Borítókép:  M. Richárd (k) a sajtónak nyilatkozik a Budai Központi Kerületi Bíróság Fő utcai épületénél 2017. augusztus 21-én. - f otó: Mohai Balázs / MTI)