Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Területcseréről tartanak népszavazást két baranyai településen

2018.11.25. 09:17

Baranya megyében, Komlón és Mánfán területcseréről rendeznek helyi népszavazást vasárnap. A népszavazást azért kellett kiírni, mert a korábban egy településként működő Komló és Mánfa az 1990-es évek eleji különválása óta maradtak rendezetlen, nyitott kérdések, amelyeket területcserével terveznek megoldani.

Komló 85 ingatlant adna összesen 23 hektárnyi területen Mánfának, Mánfa pedig 154 hektárnyi területen 122 ingatlant adna a mecseki városnak. A területcserét a két település képviselő-testülete megszavazta, ugyanakkor az érintett területeken élőknek érvényes és eredményes népszavazással kell megerősíteniük mindkét helyen az önkormányzatok döntését.

A népszavazáson kizárólag az érintett területeken lakók vehetnek részt: a választási névjegyzékben Mánfán négyen, Komlón pedig 34-en szerepelnek. A helyi népszavazás érvényességéhez a szavazásra jogosultak több mint felének kell elmennie szavazni, az eredményességhez az szükséges, hogy a szavazók több mint fele támogassa a két önkormányzat megállapodását. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

A Hajdú-Bihar megyei Sárándon azért kell időközi választást tartani, mert a képviselő-testület szeptember 5-én feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségre hárman aspirálnak: a két független jelölt mellett egy MSZP-s jelölt is indul, írja az MTI.