Eldőlt: Bécsbe megy a CEU

MicrosoftTeams-image (2).png
2018.12.03. 12:48 Módosítva: 2018.12.03. 17:17
  • A CEU amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe telepíti át. Az egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberétől. 
  • Azok a külföldi és magyar hallgatók, akik Budapesten már megkezdték tanulmányaikat, itt fejezhetik be az egyetemet. 
  • A rektor azt mondta: hiába teljesítették a törvény feltételeit, a magyar hatóságok nem írják alá az ehhez szükséges megállapodást. A CEU-t kiszorították Magyarországról.

Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében, jelentette be közleményében az egyetem.

Az elmúlt 20 hónapban a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek, közölték. Felsőoktatási képzést indítottak az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York Állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora azt mondta:

A CEU-t kiszorították. Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából.

Az egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten, olvasható a közleményben. Ez azt jelentheti, hogy a Közép-európai Egyetem magyar diplomát is adó képzései valahogy itt maradnak. Az 50 oktatási programból 10 ilyen mester- és doktori képzés van.  

Michael Ignatieff
Michael Ignatieff
Fotó: Huszti István / Index

A CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták. Az egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében.  

Bécs városa és az osztrák szövetségi kormány elkötelezett az akadémiai szabadság és kutatás mellett, és tárt karokkal fogad bennünket. Miközben el vagyunk keseredve, hogy elhagyni kényszerülünk Budapestet, örülünk, hogy hallgatóink egy másik nagyszerű közép-európai városban tanulhatnak majd. 

- mondta Leon Botstein, a CEU Kuratóriumának elnöke. A CEU korábban ismertetett terve szerint a 2019-es évfolyamban kb. 500 újonnan felvett diák kezdi meg tanulmányait Bécsben, majd az utána következő évfolyamokkal is ez történik. A már beiratkozott diákok Budapesten fejezik be tanulmányaikat.

A hétfő délután tartott nemzetközi sajtótájékoztatón Michael Ignatieff rektor azt mondta: januárban jelentik be a bécsi kampusz pontos helyét. Nem száműzöttként mennek Bécsbe, a CEU ennél ambiciózusabb. Azt csinálják, amit eddig Budapesten: világszínvonalú oktatást nyújtanak az osztrák egyetemekkel együttműködésben.

Az élet megy tovább, a CEU  továbbra is kutatási pénzeket fog nyerni és csodás diákokat fog felvenni a világ minden tájáról,  mert van néhány jó dolog ebben a világban, amit ennek az országnak a vezetői nem tudnak megállítani. A CEU egy ilyen dolog.

A CEU hálásan köszöni a sok támogató gesztust. Az egyetem vezetése ugyanakkor mély szomorúsággal veszi tudomásul, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok Kongresszusának, New York Állam kormányzójának, a Velencei Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, a világ vezető egyetemeinek, két tucat Nobel-díjasnak, és mindenekelőtt annak a sokezer magyar állampolgárnak a véleményét, akik békés demonstrációkon fejezték ki, hogy “szabad országra, szabad egyetemre” vágynak - áll a CEU közleményében.

A CEU az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált felsőoktatási intézmény, amely 1200 hallgatónak nyújt mester- és doktori képzéseket a bölcsészettudományok, a társadalomtudományok, a közgazdaságtudomány, a jog, a hálózati- és kognitív tudomány területén.

Az Egyetem 770 főt alkalmaz, és évi 8 milliárd forinttal járul hozzá a magyar gazdasághoz adók, nyugdíj-, és egészségügyi járulékok, valamint beszállítói kifizetések révén. Közép-Európa legsikeresebb felsőoktatási intézményeként a 2018-2026 közötti időszakra az Egyetem 19 millió eurónyi támogatást nyert el az Európai Unió kutatási versenypályázatain.

(Borítókép: Huszti István / Index)