Kutyát sétáltatott, elvitték csoportos garázdaság miatt

DSC 0090
2018.12.15. 14:59 Módosítva: 2018.12.15. 15:21

Szerda délután és este a főváros több pontján tartottak tüntetést a parlament botrányos ülésén elfogadott törvények ellen tiltakozók. A rendőrök többeket is előállítottak, ugyanakkor állítólag nem mindenkit jogosan. Több olvasónktól is kaptunk emiatt levelet, többek között Péter Ottótól, akit kutyasétáltatás közben vittek el a rendőrök.

Hajnalban levittem a kutyámat sétáltatni. Ekkor az otthonom előtt, a Klauzál téren igazoltattak a rendőrök. Mondtam nekik, hogy itt lakok a közelben, kísérjenek el, hadd vigyem haza a kutyámat. De nem engedték, a kutyával együtt bevittek a rendőrségre 

– mondta az Indexnek Péter.

A férfit előállították, ugyanakkor a kutyája miatt – amit nem volt hajlandó sintérek gondjaira bízni – nem az előállító helyiségben, hanem egy folyosón lévő széken kellett várakoznia. Állítása szerint sem ő, sem a kutyája nem kapott enni vagy inni, a 12 óra letelte előtt pár perccel pedig

meggyanúsították csoportos garázdasággal és elrendelték az őrizetbe vételét.

A fogdába szállítás előtt – ahol sokkal jobb körülmények között lehetett volna – azonban még 12 órát várakozott az előállító helyiségben hat másik emberrel együtt (ekkora ismerősei már elvitték a kutyáját). Köztük volt Bence, aki elmondta, hogy

34 és fél órát töltött az előállító helyiségben, mielőtt a fogdába szállították volna.

Ráadásul a 12 órás határidő miatt – az előállítottakat nyolc óráig tarthatják bent a rendőrök, amit négy órával meghosszabbíthatnak – hivatalosan csak egy étkezés járt nekik. Ugyanakkor többen 24-28 órát is ott töltöttek, és Bence szerint az őrök szürkén oldották meg, hogy legalább májkrémet, vagdaltat vagy kenyeret kapjanak. 

Továbbá az is probléma volt, hogy csak egy telefonszámot lehetett megadni a rendőröknek, amivel értesíthették a hozzátartozókat. Ezek az értesítések azonban pontatlanok voltak. Bence szülei például megtudták, hogy őrizetbe vették, ugyanakkor a férfi még az előállítóban vesztegelt, nem pedig a fogdában, ahol lennie kellett volna.

Az előállító helyiség nem alkalmas arra, hogy hosszabb távon emberek tartózkodjanak ott. Ezek váróteremszerű szobák, ahol padokon kívül nincs semmi, még aludni sem lehetett. Ráadásul nem volt mosdó, nem volt csap, ha valakinek WC-re kellett mennie, vagy szomjas volt, akkor kopogtatni kellett az őröknek, de csak a kopogtatások felénél jött valaki.

Bence az Indexnek elismerte, hogy a tüntetőkkel volt, kántált és vonult a tömeggel, de állítása szerint nem csinált semmit azok közül  – gyújtogatás, csoportos rongálás –, amikkel gyanúsítják.

Voltak páran, akik valóban huligánok voltak, de a tömeg nagy része normálisan tüntetett

– mondta Bence, akit néhány órával a fogdába szállítása után –a többiekhez hasonlóan – szabadon engedtek.

Az esetekkel kapcsolatban megkerestük Hegyi Szabolcsot, a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet gyülekezési jogi szakértőjét. Elmondta, hogy a rendőrök jogszabályokat sértettek azzal, hogy 12 óra után nem szállították azonnal a meggyanúsított személyeket a fogdába, és hogy étlen-szomjan várakoztatták az előállított személyeket.

Ugyanakkor ezt nem tartja olyan súlyos szabálysértésnek, mint azt, hogy valakit alapos indok nélkül előállítanak, súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják meg és őrizetbe veszik. A fogva tartás szabályainak megsértése inkább anomáliának tekinthető, ugyanakkor emiatt lehet panasszal élni akár a rendőrségen, akár a Független Rendészeti Panasztestületnél

Másokkal is hasonló történt

A tüntetéssorozat alatt Horváth Kristófot is, az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek gitárosát is előállították, aki a HVG-nek nyilatkozott az esettel kapcsolatban. 

Láttam, hogy rengeteg rendőr volt ott [Kisüzem], kíváncsiságból közelebb mentem és csináltam egy Instagram live-ot a helyzetről. Egy rendőr ezt nehezményezte, kérte, hogy tegyem el a telefont. Pedig úgy tudom, lehet ilyen helyzetben videózni.

– meséli. 

Kristóf eltette a telefonját, de ezután igazoltatták és közölték vele, hogy beviszik. Azokra a kérdésekre, hogy miért és hová, miért kell kikapcsolnia a telefonját, nem kapott válaszokat. 

Telefonálni nem engedtek, meg kellett adnom egy kontaktszemélyt, akit értesíthetnek. Én az apukámat adtam meg kontaktnak, de nem keresték, amíg bent voltam. Ez azt jelenti, hogy kettő és fél hét között senki nem tudott semmit rólam és senkinek nem szólhattam. A zárkában nem működött a vízcsap, illetve a földön volt egy lefolyó, de nem tudtam eldönteni, ez mosdónak számít-e. Többször kopogtam az ajtón, hogy szeretnék kimenni inni egy pohár vizet és mosdóba, de tízből kilencszer nem érkezett válasz. 

Később felvitték egy nyomozóhoz, aki elmondta, hogy a Szabadság téren kukákat borogatott, amiről videofelvételek is tanúskodnak. A zenész szerint ugyanakkor még csak a környéken sem járt és nagyon kíváncsi arra, hogy kire hasonlít. Ezután rabosították, majd elengedték, de különösebb  tájékoztatást nem kapott: azt mondták neki, hogy majd akkor kap értesítést, ha indul eljárás.

A rendőrség tájékoztatása alapján az első napon 35 főt állított elő bűncselekmény gyanúja miatt, akik közül 13-at őrizetbe vett.  A második napon 16 főt, míg a harmadik napon hat főt állított elő a hatóság. Az előállítások körülményeivel kapcsolatban megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, amint kapunk választ, frissítjük a cikket.

Nyitókép: Bődey János/Index



  • Hírek
  • Babaváró hitel