Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Így érdemes közlekedni az ünnepek alatt

D KOM20181215006
2018.12.19. 16:06

Az ünnepek előtt a Magyar Közút Zrt. hasznos tanácsokkal szeretné ellátni az utazni készülő családokat, erről adtak ki közleményt. 

Melyikek a csúcsidőszakok?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján már december 20-ától, csütörtöktől folyamatosan nőhet a forgalom az országos közutakon, különösen a nemzetközi átmenő forgalmat biztosító útvonalakon, így az M1-M0-M5-ös autópálya útvonalon. A karácsony előtti utolsó hétvégén is nagyobb lehet a forgalom, aki nem otthon tölti az ünnepeket várhatóan december 23-án este vagy szenteste után, december 25-én és december 26-án indul majd útnak. Ekkor várhatóan inkább a gyorsforgalmi utak lesznek telítettek. Ezeket a csúcsidőszakokat érdemes elkerülni.

Hogy kell felkészülni az útra?

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak a téli közlekedésre alkalmas abroncsokkal induljanak útnak. A téli gumik tapadása nagyságrendekkel jobb, mint a nyári vagy akár a négy évszakos gumiké, a téli időszakban ezzel a féktávok hossza is érdemben csökkenthető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem váltanak téli gumira, ami téliesebb útviszonyok mellett jelentősen növelheti a balesetek kockázatát, ezért nyári gumival semmiképpen ne közlekedjenek. Kizárólag tele üzemanyagtartállyal induljanak útnak és ellenőrizzék az ablakmosó folyadékot is.

Indulás előtt tájékozódjon

A közlekedőknek érdemes még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális útviszonyokról az Útinform honlapján, vagy valamelyik térképes applikáción, hogy fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra, hosszabb menetidőre vagy rendkívüli helyzetekre, és megtervezhessék a célhoz vezető optimális útvonalukat. Az Útinform honlapján a téli időszakban néhány óránként országos összesítést publikálnak a szakemberek az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről is. Az országos és megyei diszpécserszolgálatok elérhetőségeit szintén itt találhatják meg.

Mik legyenek az autóban?

  • vontatókötél
  • hólánc
  • indítókábel
  • jégkaparó
  • jégoldó-spray
  • hókotró kefe
  • kis hólapát.

A mobiltelefonok legyenek feltöltve, illetve innivaló és ennivaló legyen az autóban. 

(Borítókép:  Komka Péter / MTI)