Péterfalvi: Törvénysértő a Facebookra fenyegetőleg kitenni MTVA-s dolgozókat

2018.12.20. 19:24

Egy panasz nyomán eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) amiatt, hogy MTVA-s munkavállalók fotóit tették ki a Facebookra (vagy ahogy a NAIH hívja:  a legnagyobb közösségi oldalra) "negatív értékítéletet közvetítő, feltehetően fenyegetési céllal". Mindezt a hatóság közölte az elnök, Péterfalvi Attila aláírásával.

A közleményükben azt írták, a szabad véleménynyilvánítás joga bárkit, bármely fórumon megillet, azonban ezen alapjog gyakorlása nem eredményezheti más alapjog megsértését, a személyes adatok kezelésére vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezéseket mindenkinek be kell tartania.

Némi jogi leírás után azzal folytatják a közleményt, hogy

a feltételezett jogsértést megvalósító, "ellenségnek" tartott személyekről készült képfelvételek nyilvánosságra hozatala, továbbítása, adatbázisba rendezése nem egyeztethető össze a GDPR és az Infotv. rendelkezéseivel.

(Hogy mi a GDPR, azaz az európai adatvédelmi szabályozás, arról itt olvashat részletesen.)

A NAIH szerint az ilyen képfelvételek közzététele csak abban az esetben nem sért alapvető adatvédelmi követelményeket, amennyiben a felvételeken szereplő személyeket felismerhetetlenné teszik ("kikockázzák") és teljes nevüket sem említik, írták.

"Ezek olyan intézkedések, amelyek megfelelnek a célhoz kötöttség és adattakarékosság elvének, továbbá nem korlátozzák aránytalanul a véleménynyilvánítás szabadságát a személyes adatok védelméhez fűződő jog érvényesülésével szemben."

Az "ellenségnek" tartott személyek cselekményeire nem lehet válasz jogsértés megvalósítása, nevezetesen a személyes adatok gyűjtése, továbbítása és jogellenes nyilvánosságra hozatala. Egy jogállamban az egyes cselekmények felett érzett felháborodás nem vezethet önbíráskodáshoz. A jogsérelem orvoslására ugyanis mindenkor kizárólag a hatályos jogszabályok által nyújtott jogi lehetőségek keretein belül kerülhet sor. Ezen lehetőségekkel élve, a képfelvételek bizonyítási eszközként történő felhasználására a feltételezett jogsértés kivizsgálására indított valamely eljárásban a Hatóság álláspontja szerint jogszerűen van lehetőség, zárul a közlemény.