Orbán: Hó végén mindenki megkapja a túlórabért

2018.12.21. 08:32

Hónap végén kifizetik mindenkinek a rendes munkabért és a túlórabért. Aki mást mond, az hazudik

– jelentette ki Orbán Viktor párbeszéd formájú közleményében a Kossuth rádió pénteki adásában.  Arra – kérdés hiányában – a kormányfő nem tért ki, hogy mit jelent akkor a 36 hónapon belüli elszámolási kötelezettség.

A túlóratörvényről és az ellenzékről a kormányfő kijelentette:

  • A törvény a munkavállalók érdekeit szolgálja.
  • Az ellenzék frusztráltsága érthető, mert Orbán saját ellenzéki tapasztalatából tudja, milyen az, amikor nem tud érvényt szerezni saját álláspontjának,
  • de el kell tudni választani a véleménynyilvánítást az erőszaktól.
  • A rendőrségnek megköszönte a munkát, és türelemre intett, majd a Soros-hálózat fizette agresszív tüntetőkről beszélt.

„Ma már a munkaadók lasszóval fogják a munkavállalókat, a jó munkásoknak becsülete van Magyarországon, nem véletlen, hogy folyamatosan nőnek a bérek” – közölte Orbán, akinek reményei szerint hamarosan három százalék alá csökkenhet a munkanélküliség, és ezzel lényegében megvalósul a teljes foglalkoztatottság.

Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Épp ezért a munkavállalók jó helyzete biztosított: „A munkavállalókat sokkal jobban védi a jogi szabályozásnál az, ha olyanok a gazdasági körülmények, amelyek között a dolgozókra szükség van.”

Orbán szerint ez a helyzet, ezért jelent gondot, hogy aki többet akar dolgozni és keresni, azt nem engedi a törvény."

Semmi mást nem akarunk, mint hogy ezeket a buta szabályokat félretegyük, és aki többet akar dolgozni, hadd dolgozhasson többet."

A magyar gazdaság oda jutott, hogy a túlmunka korlátja ma már az embereket akadályozza, nem a munkaadókat. Hiszek abban, hogy ez jó lesz az embereknek." Az azonban továbbra sem jelenti, hogy bárki túlórára volna kötelezhető – vélte. Nem a munkaadók, hanem a munkások szempontjából tartom jó törvénynek, és nem a külföldiek, hanem a magyar kis- és középvállalkozások szempontjából."

„Szerintem ez jó törvény, a puding próbája az evés.”

Orbán szerint mindenkinek ki lesz fizetve a túlórája is hó végén, bár nem világos, akkor mire vonatkozik a munkaadók azon lehetősége, hogy ezt 36 hónapon belül kell kiegyenlíteniük. A műsorvezető sem tartotta fontosnak tisztázni a kérdést, helyette elmondta: Németországban 416 óra a túlórakeret."

Kellemetlen pofák a családban

A műsorvezető arról a nyomasztó érzésről is kérdezte Orbánt, amelyet akkor kellett átélnie, amikor az ellenzék telefont nyomott az arcába. 

„Ismerünk még a családban is kellemetlen alakokat, mókusok, pofák, vagy nem tudom, hogy mondjam, akik azzal akarnak feltűnni, hogy belemásznak az ember képébe."

Ilyenkor vagy arrébb kell menni, vagy tűrni. Mi a törvényalkotás idején nem mehettünk el, tűrni kellett. Most ebben van az erő."

Az még hagyján, hogy belefütyülnek az ember képébe, de volt , aki beült a helyemre, meg akarták akadályozni, hogy szavazhassak."

„Voltam ellenzékben, igen, az nem jó érzés, hogy az ember elmondja a véleményét, aztán a kormánytöbbség mégis a saját szempontja szerint szavaz. Botránnyal nem lehet megakadályozni törvényalkotást. Mi nem alkalmaztunk erőszakot, az ellenzék igen, de megtaláltuk a módját, hogy megszavazhassuk a törvényeket."

Csigavér

Azt javaslom mindenkinek, ne idegeskedjenek, elvégezzük a munkánkat." 

A műsorvezetőnő megpróbálta kibillenteni Orbánt ebből a nyugalomból, de a következő kérdésével sem sikerült:

Igen, de hát tüntetnek, az embernek karácsony előtt az van a gondolataiban: milyen ember az, aki gyerekeknek szánt szánkókat tör össze és gyújt föl?"

Orbán szerint ugyanez a hisztérikus sikongatás volt akkor, amikor hazaküldtük az IMF-et, amikor csökkentettük az adót, bevezettük a közmunkát, akkor is rabszolgázott az ellenzék."

A bevándorlásellenes jobboldali kormányokat mindenütt tűz alá vették" – helyezte európai kontextusba a tüntetéseket Orbán.

A kormányfő szerint nemzetközi hálózatok mozognak a háttérben, a legagresszívabbakat Soros György fizeti.

„2006-ban vérző fejű emberekkel voltak tele a híradások, most azt kértem a belügyminisztertől, hogy legyen határozott és türelmes a rendőrség fellépése" – mondta Orbán, megköszönve a rendőrök munkáját.

"Képzelje el, ha a Linke és az AfD összeállnának, és erőszakkal betörnének a közszolgálati tévé épületébe, ott mi lenne? Megkapnák a magukét, a német rendőrök nem viccelnek." „Csigavér"

– intett mindenkit nyugalomra a kormányfő.

Ezután a minimálbér emeléséről volt szó, amellyel kapcsolatban elmondta: a kormány inkább közvetítőként akar részt venni a munkáltatók és munkaadók egyeztetésében, nem kívánja erővel meghatározni, hogy 5-7 vagy 10 százalék feletti legyen a béremelés.

Kitértek az EU–Afrika-fórum ülésére, amely a migrációs mozgások legfontosabb forrását adó kontinens helyzetéről szólt. „Magyarországnak tudnia kell a maga helyét, tudnunk kell, mi történik a világban, de ne higgyük, hogy világpolitikát csinálnunk. Nem szeretem kicsinek nevezni Magyarországot...Belgium méretű ország vagyunk, de túl nagynak sem érdemes láttatni magunkat" – mondta Orbán, aki szerint  Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy a következő évtizedekben folyamatosan fel kell tartóztatni Magyarország határainál az országon át igyekvő tömeget, hiszen 2050-re 2-2,5 milliárd ember lesz az afrikai kontinensen. 

Emellett segíteni is kell, Magyarországon a 2500 afrikai diákból 900 van, akinek a magyar állam fizeti az ösztöndíját. Abban a reményben, hogy olyan gazdaságot teremtenek, amely képes lesz otthon tartani a most születendő generációt."

A gazdaság jól teljesít, mire számíthatunk 2019-ben?" – vette ki Orbán szájából a szót a műsorvezető.

Ellenszélben dolgozunk, és szeretném, ha olyan szelek fújnának, amelybe beleakaszthatnánk a vitorlánkat" – válaszolta Orbán a májusi EP-választásokról beszélve. Abban bízom, hogy a többi országból is többen lesznek nemzetileg elkötelezett képviselők." Orbán szerint a jelenlegi brüsszeli gazdaságpolitika Magyarországnak is rossz.

Jó év lesz a következő?" – tudakolta a közszolgálati rádió műsorvezetője.

Erős évünk volt. Látok a világgazdaság egén felhőket, de a magyar gazdaság minden emberi számítás szerint jól fog teljesíteni 2019-ben is. Mindenkinek áldott békés ünnepeket és szerencsés új évet kívánok!"  • Hírek
  • Hírek