Mit tehetünk a petárdázástól rémült kutyákért?

2018.12.29. 10:56

A szilveszter mindig kritikus időszak a kutyák, macskák és gazdáik számára. Az állatokat megijeszti a petárdázás, a tűzijátékok, emiatt sokan elszöknek. A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet becslése szerint tavaly szilveszterkor kilencszáz kutya kóborolt, veszett el. Az esetek csak körülbelül felében sikerül megtalálni őket, és visszavinni a gazdájukhoz.

Az Állatvédőrség összegyűjtött pár tippet, hogy mit tehetnek a gazdák, hogy minél kevesebb állat vesszen el a szilveszteri tűzijátékok miatt:

  • Természetesen az állatorvos útmutatásait követve, a kutya súlyát figyelembe véve hasznos lehet nyugtatót adni az állatoknak. A gyógyszereket beadhatják egyben vagy szétnyitva, a táplálékra szórva, a kívánt hatás elérése előtt 30, vagy 60 perccel. Vannak olyan szerek is, amelyek tartós stresszhelyzetekben, és a szilveszter körüli napok ilyenek a kutyáknak, hosszútávon is adhatóak az állatoknak. 
  • Szintén jó módszer a szökés megelőzésére az úgynevezett kutyahám, ami az Állatvédőrség szerint sokkal biztonságosabb, mint a nyakörv. A hámból ugyanis nem tudja kihúzni magát a kutya, ha az megfelelően szoros. "Ha nincs hám, akkor egy nyakörvet a nyakára és egy másikat (ami nagyobb) a mellső lábak mögé a testre téve két pórázzal (vagy ha összeér a nyakörvek karikái) egy pórázzal hámszerűséget tudtok csinálni" - javasolják.
  • A legjobb megoldás persze az, ha erre az egy éjszakára mindenki beengedni a lakásba a kutyákat, macskákat. Emellett az Állatvédőrség javasolja, hogy a gazdák előre ellenőriztessék a chipregisztrációnál, hogy helyes adatok szerepelnek-e rajta.
  • Ha pedig mégis megtörtént a baj, fényképpel, az eltűnés helyével, időpontjával és a tulajdonos elérhetőségeivel készítsenek osztható kiírást a Facebookra.

Az Állatvédőrség tippjeit részletesebben itt lehet elolvasni