Cserék jönnek a Nemzeti Választási Bizottságban

2018.01.11. 10:42

A választás kiírásával megszűnt az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) delegált tagjainak mandátuma, és helyükre az országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok küldhetnek majd megbízott tagokat, közölte összefoglalójában az MTI.

A választási eljárásról szóló törvény szerint az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés kétharmados szavazati aránnyal választja meg, ez 2013 szeptemberében megtörtént, őket nem is érinti ez a mostani csere.

Az NVB-be ugyanakkor rajtuk kívül a pártok megbízottjai is ülhetnek: az Országgyűlés alakuló ülésétől a következő országgyűlési választások időpontjának kitűzéséig (azaz jelen esetben mostanáig) a parlamentben frakcióval rendelkező pártok egy-egy tagot delegálhatnak a testületbe. Ez az a mandátum, ami most megszűnik.

Ettől kezdve a testületnek csak az Országgyűlés által választott tagjai lehetnek egészen addig, amíg a választáson induló pártok és nemzetiségek nem állítanak országos listát. Ez legkésőbb március elejére várható.

Az országos listájuk nyilvántartásba vételének jogerőssé válásától a pártok egy-egy tagot delegálhatnak az NVB-be. A nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok is megbízhatnak egy-egy embert a képviseletükkel az NVB-ben, azonban ezek a tagok csak a nemzetiségeket érintő ügyekben szavazhatnak. 

Akik az országos lista állítása jogán kerülnek hamarosan az NVB-be, azoknak a megbízatása az Országgyűlés alakuló üléséig tart.

Mit csinál az NVB?

Az NVB elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása. Általános feladata, hogy iránymutatást adjon ki a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezéséért, az egységes joggyakorlat kialakításáért. 

Az NVB dönt a hatáskörébe tartozó kifogásokról - például a külképviseleti választási iroda tevékenységével kapcsolatos kifogásokról - valamint az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok határozatai elleni fellebbezésekről. Ha törvénysértés jut a tudomására, kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv döntését. 

Az NVB-nek az országgyűlési választáson további feladatai is vannak: dönt az országos listák és az azokon szereplő jelöltek nyilvántartásba vételéről, kisorsolja az országos listák sorszámát. A szavazást követően az NVB felügyeli a levélben érkezett szavazatok számlálását, és megállapítja a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét.

Az NVB megállapítja, mely jelölőszervezetek érték el a törvényben meghatározott ötszázalékos szavazathatárt; ezen listák jelöltjei juthatnak mandátumhoz. Legkésőbb a szavazást követő 19. napon megállapítja, hogy a listák jelöltjei közül kik szereztek mandátumot, és megállapítja a választás országos listás eredményét is. Feladata továbbá, hogy kiadja a mandátumot szerző képviselőknek a megbízólevelet. Az NVB elnöke a választást követően beszámol az Országgyűlésnek a képviselő-választásról, írja az MTI.