Orbán bukni fog, itt a lehetőség, rajtunk a sor

2018.01.11. 13:38 Módosítva: 2018.01.11. 16:57

DK: Orbán bukni fog

A Demokratikus Koalíciónak megfelel, hogy a köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra írta ki a parlamenti választást, mert kevesebb mint három hónap múlva Orbán Viktor kormánya bukni fog - mondta az ellenzéki párt szóvivője, Gréczy Zsolt. Hozzátette: a DK korábban is erre az időpontra számított és "mindegy volt, hogy szövetségeseinkkel együtt mikor győzzük le a Fideszt" - fogalmazott a politikus.

Juhász Péter: Itt a lehetőség megtörni a Fidesz hatalmát

Az Együtt elnöke közölte: a párt felkészült a választásokra, egy szabad és összetartó Magyarországra tesznek javaslatot. "Orbán Viktor hatalmának megtöréséhez arra van szükség, hogy minden egyéni választókerületben a legjobb és legesélyesebb jelöltek induljanak. Az Együtt ezért bátor, küzdeni képes, harcos jelöltjeivel indul a választásokon, akik a körülöttük élő emberekért cselekedtek és cselekszenek majd ez után is."

"A Fidesz-kormány eddigi  tevékenységéből kiindulva az áprilisi választás nem lesz sem szabad, sem pedig tisztességes. Mi azonban küzdeni fogunk és képviselni fogjuk a változást akaró magyar polgárokat, mert Orbán Viktor korrupt rezsimjének el kell tűnnie."

Szanyi Tibor: Választásnak hazudott egynapos nemzeti konzultáció

A szocialista politikus a közleményében azt írta, a 2014-es hasonló eseményről a nemzetközi megfigyelők úgy nyilatkoztak, hogy bár látszólag voksolás zajlott, de az nem felelt meg a demokratikus választásokról szóló európai egyezmények kívánalmainak, illetve hogy a kormánypártok jogtalan előnyökre tettek szert. Sajnos, azóta csak romlottak az idevágó körülmények, írja Szanyi. A politikus szerint a "szavazóközönség egy része rendesen agymosott, egy másik része megzsarolt, megfélemlített, a harmadik része elfásult", ám létezik egy igen nagy hányad is, amelyik változást akar.

"Jelen körülmények között tehát nehéz, de nem lehetetlen a hatalomnak meglepetést okozni. Bátorság és elszántság a két szükséges erény. A bátorság másokat is magával ragad, az elszántság pedig a hitet erősíti. Európa többsége a bátrakat és az elszántakat segíti, de helyettük miért is cselekedne. Most rajtunk a sor!"

LMP: A lehető leghamarabb el lehet zavarni a kormányt

Az LMP szóvivője közölte, a párt örül annak, hogy Áder a lehető legközelebbi időpontra tűzte ki a választást, mert

ez azt jelenti, hogy így a lehető leggyorsabban kezdődhet meg a korszakváltás Magyarországon és a lehető leghamarabb el lehet zavarni a Fidesz-KDNP kormányt.

Kanász-Nagy Máté szerint ugyanakkor súlyos tényezőként árnyékolja be a pártok előtt álló választási kampányt, hogy az elvben független Állami Számvevőszék ebbe durván beavatkozott. Az LMP-re is milliós bírságot szabtak ki, de nem fogják befizetni, hanem jogi megoldást keresnek.

De az is súlyos tényező, hogy a választási törvény különbséget tesz a magyar állampolgárok között, hiszen a határon túli magyarok számára biztosítja a levélben szavazást, míg a külföldön élő magyarok számára nem.

A Jobbik az egyetlen potens kihívónak tartja magát

A Jobbik mindent megtesz a választások megnyerése érdekében és az egyetlen potens kihívóként áll a szorítóban, mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. Azt mondta az április 8-i időpontról, hogy örül neki, hogy lerövidül a kampány, mert nem tetszik neki, hogy ilyenkor programalapú viták helyett „egymás édesanyjának a hogylétével vannak elfoglalva" a különböző pártállású emberek.

Szerinte a kormánypártok a jogszabályi kereteket meghaladva próbálják „kinyírni" politikai ellenfeleiket és az egypártrendszer felé vinni az országot. Z. Kárpát az Állami Számvevőszék (ÁSZ) határozatára utalva azt mondta, meg kell kérdőjelezni a választások legitimitását, ha a kormánypártok túlhatalmának egyértelmű jelei így maradnak.

Azt mondta, hogy a szimpatizánsokon múlik, hogy egyáltalán rajtvonalhoz tudnak-e állni. (A Jobbik nem sokkal később bejelentette, hogy 70 millió forint gyűlt össze a közösségi gyűjtésben.) Az ÁSZ által kiszabott bírság kifizetésének esetleges elhalasztására úgy reagált: nem új vizsgálatról és tisztességes feltételekről van szó, hanem a tisztességtelen feltételek átstrukturálásáról, és ebben nem lesznek partnerek, mert azzal elismernék, hogy van jogalapja a büntetésnek.