Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

És az ön szavazata mennyit ér?

D KOS20091122023
2018.01.24. 09:47

Összesen 106 egyéni választókerületben lesz szavazás április 8-án, mindegyikben más jelöltekre lehet voksolni, mindegyikből a győztes bejut a parlamentbe. Belőlük 106-ukból, plusz a listás bejutókból lesznek a képviselők, összesen 199-en. Mivel lehetetlen pontosan ugyanakkora, és ugyanannyi szavazóból álló körzeteket létrehozni, valamennyi eltérés van a választókerületi létszámok között. 

Ebből viszont az következik, hogy nem mindenhol ér ugyanannyit egy szavazó, vagy másképp fogalmazva: nem ugyanannyi ember felhatalmazását jelenti a képviselői szék. A 106 kerületben országos átlagban egyenként 76818 szavazó van, az alábbi térképen azt láthatják, hogy egyes körzetekben mennyire tér el ettől a létszám, azaz mely körzetekben mennyit ér egy szavazó az átlagoshoz képest.

Kékkel mutatjuk azt, ahol az átlagosnál kevesebb szavazó van, itt ugye többet ér egy voks. Pirossal ennek ellenkezőjét. Csongrádban például sok a választó, de nagyok a körzetek Budapesten is, miközben Tolnában és Somogyban ellenkezőleg, ott kevesen laknak egy-egy választókerületben. A két szélsőség Tolna 02. és Budapest 07. (azaz a XIII. kerület), előbbiben 63 ezer, utóbbiban 94500 szavazó küld majd valakit a parlamentbe. A térképen kerekített adatok vannak, ha a kurzort a körök fölé viszi, akkor láthatja a pontos számokat.

Mindez persze egyelőre egy elméleti adatsor, valójában ott fog majd relatív sokat érni egy szavazat, ahol kicsi lesz a részvétel, illetve - más megközelítéssel - ott mondhatja el a képviselő, hogy erős a felhatalmazása, ahol nagy a részvétel.