MSZP-P: törvényben köteleznék vitára Orbánt

2018.02.09. 17:56
Az MSZP-Párbeszéd-szövetség törvénymódosítást kezdeményez, hogy a jog erejével kényszerítse ki: a két legesélyesebb miniszterelnök-jelölt a parlamenti választás előtti pénteken üljön le vitatkozni - közölte a Párbeszéd társelnöke pénteken Budapesten, a Corvinus egyetem főépülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely, aki az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje az MTI szerint azt mondta, egyre kevesebb értelmes vita van a magyar közéletben; akinek nagyobb a hangereje és több óriásplakátja van, az gátlástalanul hazudozhat, mert nem kell szembesülnie az ellenérvekkel.

Szerinte ahhoz, hogy az áprilisi, "történelmi jelentőségű" választáson a választók bölcs döntést hozhassanak, tudniuk kell, milyen alternatívák állnak egymással szemben. A demokrácia lényege a vita, az, hogy a politikai szereplők elfogadják, mindannyian ugyanazért a hazáért akarnak dolgozni, de vitatkoznak azon, mi a legjobb a közös hazának - részletezte.

Ha már a demokrácia íratlan szabályai nem kényszerítik ki a vitát, és Orbán Viktor miniszterelnök úgy érzi, megkerülheti a nyilvánosságot, akkor törvénnyel szeretnék kikényszeríteni azt - indokolta kezdeményezését a politikus.

Karácsony Gergely azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a két legnagyobb támogatottságú miniszterelnök-jelölt egymás szemébe nézve elmondja, mit gondol az ország jövőjéről. A Párbeszéd társelnöke szerint ez a két ember ma Magyarországon - minden felmérés szerint - Orbán Viktor és ő.

Arra a kérdésre, hogy kihívja-e vitára Orbán Viktort, Karácsony Gergely közölte, azt szeretné, ha fair, demokratikus verseny lenne Magyarországon a választáson, ez azt is jelenti, hogy Orbán Viktort - és minden demokratikus pártot - kihívja vitára. Fontosnak tartja, hogy ne csak a miniszterelnök-jelöltek, hanem a pártok listavezetői is vitázzanak.