Térképen a 106 választási körzet indulói

D ATI20140525032
2018.02.17. 08:03

A jelenlegi választási rendszerben elsősorban az egyéni körzetekben kialakult eredményeken múlik, ki kormányozza Magyarországot a következő 4 évben. Mivel a parlament 199 fős, Magyarországot pedig 106 egyéni választókerületekre osztották, könnyen kiszámolható, hogy az egyéni körzetek döntő többségében aratott győzelmek nélkül egyetlen párt se tud kormányra kerülni.

Április 8-án két szavazólapot kapnak a magyarországi lakcímmel rendelkező választók: az egyiken pártlistára szavazhatnak, a másikon pedig a legszimpatikusabb egyéni képviselőre ikszelhetnek. A két voksot jellemzően ugyanannak a pártnak adják a választók, ám az is pontosan ugyanúgy érvényes, ha valaki megosztja a szavazatait. Vagyis ha egyik párt listájára, másik párt egyéni jelöltjére szavaz (a Fidesz pontosan ettől fél: hogy az ellenzéki szavazók megosztják a szavazatot, és tömegesen az esélyes jelöltre ikszelnek.)

Ahhoz, hogy valaki egyéni jelölt legyen 500 ajánlást kell gyűjteni az adott körzetben lakó választóktól. Mivel a kerületek nagyjából 80-100 ezresek, ez nem átugorhatatlan léc egy létező szervezetnek. Ám a nem létezőket, az úgynevezett kamupártokat segíti az a 2014-ben bevezetett szabályozás, hogy egy választó tetszőleges számú jelöltet ajánlhat (vagyis ez utat nyit az adatkereskedelemnek, hiszen egy párt eladhatja az ajánlók adatait más pártoknak pénzért, volt is ebből feljelentés, rendőrségi eljárás, majd a nyomozások eredmény nélkül megszűntek).

Az ajánlások gyűjtése március 5-ig tart. Ám a legtöbb párt már megnevezte az egyéni jelöltjeit, sőt, akadt olyan szervezet is, amely már több helyen visszaléptette az indulóit.

Például az MSZP és az Együtt a pécsi Mellár Tamás és a veszprémi Kész Zoltán javára, az Együtt pedig 2-2 MSZP-s, DK-s és LMP-s javára lépett vissza. Az MSZP és a DK külön megállapodott, hogy nem indít egymás ellen jelöltet, 60:46 arányban koordinálták az egyéni indulásokat.

A Fidesz és a Jobbik minden körzetben indul, ahogy az LMP és a Momentum is. Az LMP még nem adott közre jelölti listát, így térképünkön egyelőre nem szerepelnek.

A most bemutatott térképen folyamatosan frissítjük, hogy az egyes választókerületben kik lesznek a jelöltek. Így érdemes időről időre visszanézni ezt a cikket.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.  • Bérelnék
  • Bankszámla