Orbánt, Vonát és Karácsonyt is megmérték a hazugságskálán

D ATI20180223009
2018.02.28. 23:22

A Hvg.hu birtokába került a Závecz Research felmérése a miniszterelnök-jelöltek, listavezetők, valamint pártelnökök népszerűségéről, ismertségéről és alkalmasságáról. 

Eszerint Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politikus, de nemcsak ismertségben, hanem népszerűségben is messze van Orbántól. Az ellenzéki jelöltek alkalmasságban egymás mellett állnak.

A kutatás főbb megállapításai:

  • Orbán Viktor ismertsége 99 százalékpont, népszerűsége 43.
  • Karácsony Gergely ismertsége 78 százalékpont, ő a második legnépszerűbb, 32 ponttal.
  • Népszerűségben a harmadik Szél Bernadett (29 százalékpont), az ő ismertsége jóval magasabb, mint Karácsonyé, 86 százalékpont. Azonban Karácsonyt az őt ismerők 32, Szélt 29 százaléka látná szívesen fontos politikai szerepben.
  • Vona Gábor népszerűsége 27 százalékpont, ismertsége 95.
  • Az MSZP pártelnökének és a Momentum elnökének népszerűsége megegyezik (23-23 százalékpont), azonban Molnár Gyula ismertsége 77, Fekete-Győr Andrásé mindössze 61.
nps
Fotó: Závecz Research

A kutatás megjegyzi, Karácsony a legnépszerűbb ellenzéki politikus, ismertségben javított is, de ez alacsonyabb lehet a mért számnál is. Ugyan hiába állítja a megkérdezettek 78 százaléka, hogy ismeri a szocialisták és a Párbeszéd kormányfőjelöltjét, egy későbbi kérdésfelvetésre adott válaszból kiderül, valós ismertsége 60 százalék körül lehet.

Ki hogy szerepelt a hazugságskálán?

Orbán Viktort a megkérdezettek 37 százaléka teljes mértékben hataloméhesnek tartja, csak 9 százalék mondta azt, hogy a kormányfő egyáltalán nem az. A hazugságskálán ötös (vagyis teljes mértékben az) osztályzatot adott Orbánnak a megkérdezettek 22 százaléka, négyest 12 százalék, hármast 25 százalék, kettest 20 százalék, egyest 12. (A maradék 7 százalék nem válaszolt.)

Teljes mértékben karizmatikusnak gondolja a miniszterelnököt a válaszadók 33 százaléka, és a legmagasabb osztályzatot kapta a megkérdezettek 32 százalékától a határozottságra is.

Vona Gábort a megkérdezettek 27 százaléka teljes mértékben hataloméhesnek gondolja (ötös osztályzat), de négyes szintre is sokan, 19 százaléknyian sorolták ebben a kategóriában. A hazugságskálán jobban szerepelt, mint Orbán. Viszont megosztónak is sokan tartják Vonát, 20 százaléknyi megkérdezettől kapott ötös osztályzatot, ugyanennyi válaszadótól négyest.

Karácsony Gergely számsorai mellett szerepel a legtöbb nem tudja/nem válaszol (a tulajdonságok mellett átlag 35–41 százaléknyian voltak ilyenek, míg Orbánnál és Vonánál jóval alacsonyabb szám szerepel), de fontos, hogy Karácsonyt vélik a legkevesebben hataloméhesnek (a megkérdezettek 22 százaléka állította ezt róla), valamint őt tartják a legkevésbé hazugnak is.