Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kunhalmi simán legyőzi a fideszest, ha besegít az LMP

DBZOL20180227021
2018.03.06. 09:26 Módosítva: 2018-03-26 14:40:53

A XVIII. kerület talán a legizgalmasabb választókerület volt 2014-ben, ahol a külföldről érkezett szavazatokat is meg kellett várni a végeredményhez. Végül a fideszes Kucsák László 56 szavazattal legyőzte az Összefogás színeiben induló Kunhalmi Ágnest, aki az utolsó utáni pillanatban ugrott be az MSZP-s Simán Gábor helyére.

A Közös Ország Mozgalom ezt a körzetet is felmérte, és a 24.hu által közölt adatok szerint most is kiélezett csata várható. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes ugyanis ott van szorosan a fideszes Kucsák nyomában, és ha az LMP-s vetélytárs hajlandó visszalépni, akkor simán meg is nyeri a körzetet.

kom-115-kombik
Fotó: Közös Ország Mozgalom

A Závecz Research által február 2. és február 20. között készített felmérésből kiderül, hogy egyértelműen Kunhalmi a legesélyesebb ellenzéki induló.

  1. Kucsák László (Fidesz–KDNP) 34%
  2. Kunhalmi Ágnes (MSZP) 30%
  3. Makai Tibor (Jobbik) 16%
  4. Kassai Dániel (LMP) 15%
  5. Mérő Péter (Együtt) 3%
  6. Nagy Károly (Momentum) 3 %

Azt is felmérték, hogy visszalépések esetén milyen eredmények születnének.

Eszerint ha az LMP-s jelölt visszalépne a többi balos jelölttel együtt, Kunhalmi Ágnes simán meg tudja nyerni a körzetet: 43-38 %-ra. Ha minden ellenzéki visszalépne, Kunhalmi 54-46 %-ra nyerne. 

Vagyis ebben a kerületben még a Jobbik támogatása sem kell a szocialista jelöltnek. Érdekesség, hogy fordítva ez nem működne: ha netalán Kunhalmi lépne vissza az LMP-s javára, ő csak 50-50-re hozná a körzetet, vagyis inogna a győzelem. (Az MSZP–LMP-egyeztetések a visszalépésekről éppen ma kezdődnek.) Ha az LMP-s és a jobbikos jelölt is állva marad, akkor Kunhalmi 35-32-re kapna ki a felmérés szerint.

Kunhalmi számára biztató adat, hogy a kerületben a választók 58 százaléka szeretne kormányváltást, és csak 26 százalék szeretné, hogy maradjon a kormány.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet AKÁR ERRŐL A CIKKRŐL IS!

(Borítókép: Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke országgyűlési képviselőjelölt az MSZP-Párbeszéd és a Válasszunk! 2018 csoport fórumán a KMO Kispesti Munkásotthon Művelõdési Házban 2018. február 27-én - f otó: Balogh Zoltán)