Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Vita a nagy zuglói migránstelepítésről

2018.03.06. 17:11
Ledobta a lánctalpat a think tank Zuglóban: egymást vádolja a kormánypárt és az ellenzék azzal, hogy migránsokat akartak telepíteni a kerület lakásaiba.

Hollik: Karácsony migránsokat telepítene Zuglóba

Hollik István a Fidesz-KDNP politikusa sajtótájékoztatón azt állította, hogy Karácsony Gergely kerületi polgármester, egyben MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelölt migránsokat akar telepíteni a kerület önkormányzati lakásaiba, sőt a (nem meghatározott helyen levő) laktanyákba is, írja az MTI.

Ennek az állításnak az az alapja Hollik szerint, hogy Karácsony Gergely „XIV. kerületi polgármesterként olyan előterjesztéssel próbálkozott a képviselő-testület előtt”, amivel „a migránsok számára is lehetővé tették volna szociális bérlakások megpályázását”.

A politikus szerint a zuglói önkormányzat a Menedék Egyesülettel közösen több hónapos, a migránsok befogadására felkészítő programsorozatot folytat. Karácsony Gergely volt az első, aki még 2015-ben a migránsválság közepette, önkormányzati ingatlant ajánlott fel a bevándorlók ellátásában részt vevő szervezeteknek, és követelte a többi önkormányzattól, hogy vegyenek részt a migránsválság kezelésében, mondta.

Karácsony: A Fidesz tette lehetővé a bevándorlók lakásbérlését

A zuglói önkormányzat közleménye ezzel szemben azt állítja, hogy Hollik egy nem létező előterjesztésre hivatkozva mondta, hogy a zuglói önkormányzat migránsokat akart Zuglóban lakásokhoz juttatni. Sőt a közlemény felidézi, hogy 2010 és 2014 között – Papcsák Ferenc polgármestersége, a fideszes többségű testület idején – volt egy olyan passzus a lakásrendeletben, amely megengedte, hogy bevándorlási vagy letelepedési engedéllyel rendelkező személy is béreljen önkormányzati lakást. Ilyen kitétel a jelenleg érvényes lakásrendeletben nincs.

A kereszténydemokrata képviselő valótlanul állította a közlemény szerint azt is, hogy a zuglói önkormányzat migránsok befogadására felkészítő programsorozatot folytat. Ezzel szemben a Menedék Egyesület tart menekültek integrációját segítő kurzust a Kormány, a Belügyminisztérium támogatásával a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központban. Az egyesület 2016-ban nyert erre pénzt a Belügyminisztériumtól és az uniótól olyan szervezetekkel együtt, mint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Országos Bírósági Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola.