Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vita a nagy zuglói migránstelepítésről

2018.03.06. 17:11
Ledobta a lánctalpat a think tank Zuglóban: egymást vádolja a kormánypárt és az ellenzék azzal, hogy migránsokat akartak telepíteni a kerület lakásaiba.

Hollik: Karácsony migránsokat telepítene Zuglóba

Hollik István a Fidesz-KDNP politikusa sajtótájékoztatón azt állította, hogy Karácsony Gergely kerületi polgármester, egyben MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelölt migránsokat akar telepíteni a kerület önkormányzati lakásaiba, sőt a (nem meghatározott helyen levő) laktanyákba is, írja az MTI.

Ennek az állításnak az az alapja Hollik szerint, hogy Karácsony Gergely „XIV. kerületi polgármesterként olyan előterjesztéssel próbálkozott a képviselő-testület előtt”, amivel „a migránsok számára is lehetővé tették volna szociális bérlakások megpályázását”.

A politikus szerint a zuglói önkormányzat a Menedék Egyesülettel közösen több hónapos, a migránsok befogadására felkészítő programsorozatot folytat. Karácsony Gergely volt az első, aki még 2015-ben a migránsválság közepette, önkormányzati ingatlant ajánlott fel a bevándorlók ellátásában részt vevő szervezeteknek, és követelte a többi önkormányzattól, hogy vegyenek részt a migránsválság kezelésében, mondta.

Karácsony: A Fidesz tette lehetővé a bevándorlók lakásbérlését

A zuglói önkormányzat közleménye ezzel szemben azt állítja, hogy Hollik egy nem létező előterjesztésre hivatkozva mondta, hogy a zuglói önkormányzat migránsokat akart Zuglóban lakásokhoz juttatni. Sőt a közlemény felidézi, hogy 2010 és 2014 között – Papcsák Ferenc polgármestersége, a fideszes többségű testület idején – volt egy olyan passzus a lakásrendeletben, amely megengedte, hogy bevándorlási vagy letelepedési engedéllyel rendelkező személy is béreljen önkormányzati lakást. Ilyen kitétel a jelenleg érvényes lakásrendeletben nincs.

A kereszténydemokrata képviselő valótlanul állította a közlemény szerint azt is, hogy a zuglói önkormányzat migránsok befogadására felkészítő programsorozatot folytat. Ezzel szemben a Menedék Egyesület tart menekültek integrációját segítő kurzust a Kormány, a Belügyminisztérium támogatásával a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központban. Az egyesület 2016-ban nyert erre pénzt a Belügyminisztériumtól és az uniótól olyan szervezetekkel együtt, mint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Országos Bírósági Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola.