Az LMP-s részegséggel vádolta Gyurcsányt, aki ezért bepereli

2018.03.19. 11:13
Az LMP-s Vágó Gábor a vasárnapi összefogás-egyeztetés után arra utalt, hogy a vendéglátója részeg volt. A DK-s Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba ezen megsértődött, és perel.

A szorosabb ellenzéki együttműködés egyik nagy akadálya, hogy az érintett pártok vezetői között személyes ellentétek is húzódnak. Ráadásul a kőkemény politikai üzenetek mellé mindig becsúszik egy pár személyeskedő üzengetés is.

Vasárnap este - három héttel a választás előtt - közös asztalhoz ült az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP vezetősége, megegyezés nem született, ám arra remek alkalomnak bizonyult, hogy újabb sértődések legyenek belőle.

Az LMP a tárgyalás után nem volt hajlandó a DK-központban sajtótájékoztatót tartani, nem akartak DK-logót maguk mögé, így az utcán tartották a tájékoztatót. Az utcára menet az LMP-s Vágó Gábor a 444.hu Facebook-élőjén pár kulisszatitkot elárult az egyeztetésről, és gyakorlatilag azzal vádolta a vendéglátóját, hogy részeg volt.

Ha én mondjuk részeg vagyok, és meghívok barátokat otthonra beszélgetni, az a minimum, hogy őt is megkínálom viszkivel.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje újságíróknak nyilatkozik az ellenzéki pártok egyeztetése után a Demokratikus Koalíció (DK) központi irodája előtt 2018. március 18-án. Mögötte Üveges Gábor, az Új Kezdet választmányi elnöke (b) és Vágó Gábor, az LMP országgyűlésiképviselő-jelöltje (b3).
Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje újságíróknak nyilatkozik az ellenzéki pártok egyeztetése után a Demokratikus Koalíció (DK) központi irodája előtt 2018. március 18-án. Mögötte Üveges Gábor, az Új Kezdet választmányi elnöke (b) és Vágó Gábor, az LMP országgyűlésiképviselő-jelöltje (b3).
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A riporteri kérdésre, hogy kell érteni a részegséget, Vágó azt választolta, hogy "mind fizikailag, mind a szó átvitt értelmében". Vágó nmem mondta ki, hogy Gyurcsány Ferencre gondolt, de nehéz máshogy értelmezni, és a DK vezetése sem tudja másként.

Gyurcsányék perelnek

Gréczy Zsolt DK-szóvivő hétfőn közölte, hogy Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba bepereli Vágó Gábort. "Vágó Gábor nem nevezte meg, hogy kire vonatkozott tegnapi igaztalan állítása, amelyet az ellenzéki pártok tárgyalása után tett. Az LMP politikusa vendéglátóiról beszélt. Ez csak Gyurcsány Ferenc és/vagy Molnár Csaba lehetett.

A DK elnöke és ügyvezető alelnöke becsületében sértve érzi magát Vágó Gábor hitvány hazugsága miatt.

Ezért Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba jogi elégtételt vesz Vágó Gáboron" - mondta Gréczy.

Vágó Gábor az Indexnek azt mondta a perindítási szándékról, hogy "tartozunk az országnak és a választóinkak, hogy az ország jobbítására és együttműködésre törekszünk. Március 15-én egy másik miniszterelnök már elégtétellel fenyegetőzött, nem biztos, hogy az ilyesmi jót tesz a magyar politikai kultúrának." Vágó arra nem kívánt válaszolni, hogy valóban Gyurcsány részegségére célzott-e, és hogy ez a kijelentés mennyiben tesz jót a magyar politikai kultúrának.

Gyurcsány Ferenc a hétfői tájákoztatóján, a Gyurcsányinfón is kitért erre az ügyre, és azt mondta: "nem lehet emberi becstelenséggel tisztességes politikát építeni.

Visszautasítjuk az emberi aljasságnak ezt a megnyilvánulását.

Gyurcsány azt mondta, hogy a vasárnapi tárgyalásra a feleségével és 3 éves gyerekével jött kocsival Kötcséről, és ő vezetett. "A feltételezését is visszautasítom annak, hogy veszélyeztetem a feleségem és a gyerekem testi épségét."

Nehéz lenne azt állítani, hogy közeledtek a koordinációhoz a pártok.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.