A mai parlamenti ülésnap tökéletesen leképezte az elmúlt két ciklust

DSZZS20180321001
2018.03.21. 14:03

Rendkívüli vitanapot tartott ma a parlament. Az ülést az ellenzék kezdeményezte, a téma az országot sújtó lakhatási válság és annak kezelése volt. Az ülésen a kormánypárti képviselők nem jelentek meg, Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője egyedül árválkodott a kormánypárti padsorokban.

A napirend előtti felszólalások következtek. Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető példátlannak nevezte, hogy március 15-én Orbán Viktor megtorlással fenyegette meg az ellenzéket. Felszólalásának egyik csúcspont az volt, amikor a Fideszt nem túl nagy leleménnyel ostorozó politikus azt mondta, a fideszes képviselők esetleg épp egy jegesmedvét bújtatnak Semjén Zsolt elől, a másik meg, hogy Tóth szerint Széchenyiék a saját vagyonukat áldozták az országért, míg Orbánék az ország vagyonát áldozzák saját magukra. Vejedelemség vagy európai köztársaság? – kérdezte Tóth Bertalan, és még a saját frakciótársai sem mosolyogtak.

Dömötör Csaba államtitkár szerint Tóth felvetései nem a vitanap témájára vonatkoznak, de különben is ők lövettek 12 éve a tüntetők szemébe... Ezután az MSZP árnyékkormányának tagjait kritizálta.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel azt hánytorgatta fel, hogy a Fidesz Hódmezővásárhely után is kizárólag a migrációs tematikával foglalkozik. Gyávának nevezte a kormánypártokat, amiért képviselői nem jöttek be a vitanapra, illetve Orbánt, aki nem áll ki vitatkozni Vona Gáborral. A kormányoldalnak nincs programja, víziója, és nem mer vitatkozni sem, mondta.

Dömötör Csaba válaszában egyebek mellett arról beszélt, hogy a Jobbik eladta a lelkét, és „teljes hasonulásban" van a baloldallal, a szemkilövetők turbékolnak a gárdistákkal, ez jól mutatja a párt hataloméhségét. A gárdamellény, a cirmos cica és a turbán háromszögében nehéz eligazodni – élcelődött Dömötör, aki szerint meglesz a következménye a szavazók becsapásának.

Szél Bernadett arról beszélt, hogy az országban lakhatási válság van, ehhez képest a Fidesz képviselői meg sem jelentek a munkahelyükön, hogy erről vitatkozzanak. A Fidesz és a KDNP nem megoldotta, hanem a szőnyeg alá söpörte a devizahitelesek problémáit, a kilakoltatások a választás után újra fognak indulni, csak épp ez a fideszes politikusok palotáiból nem látszik. Az LMP vendégeket hívott a karzatra, akiket önhibájukon kívül a lakásuk elvesztése fenyeget, a választás után lejáró moratórium végeztével mind az utcára kerülhetnek. Nem Orbán fog az ellenzéken elégtételt venni, hanem ők, a karzaton ülők a kormánypártokon, figyelmeztetett Szél.

Szélnek Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki az ellenzéki tárgyalásokra utalva arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc barlangjából nem lehet hitelesen politizálni, a devizahiteleseket megsegítő intézkedésekről szóló törvényjavaslatokat pedig az LMP nem támogatta. Hadházy Ákos erre átsétált Rétházy mögé egy „hazudik" feliratú papírral, ettől Rétvári kiakadt, az elnöklő Latorcai János pedig belengette, hogy Kövér majd jól megbünteti a renitens képviselőt. A folytatásban Rétvári a kormány intézkedéseit dicsérte, sőt, azt a meglepő kijelentést tette, hogy 2010 óta 80 százalékkal nőttek a bérek.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a távol lévő Kövér László önjelölt segédpedellusaként azzal kezdte, hogy az üléstermi fejlemények (a táblaemelés és a folyamatos bekiabálások) fényében a Jobbik és az LMP nemcsak a kormányzásra alkalmatlan, de kulturáltan viselkedni se tudnak. Szerinte az ellenzék összefogása káosszal fenyeget, és az elmúlt nyolc év eredményeinek megóvására buzdított.

Dömötör Gulyásnak is válaszolt: a Magyarországra leselkedő veszélyeket ismertette, elrettentőnek szánt külföldi példákat hozott, majd az ellenzéki pártokat szidta. Mivel a parlament ülése határozatképtelen volt, Latorcai azt berekesztette.

Hozzászólna? Az Index Facebook-oldalán kommentleheti ezt a cikket is: 

(Borítókép: Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése 2018. március 21-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)