Kéri László és Farkasházy jelöltje összecsap Böde Dani és Kiki jelöltjével

IMGL9346
2018.03.23. 11:31 Módosítva: 2018.04.04. 11:41
Ismert közéleti emberekkel kampányolnak a jelöltek Budapest XIII. kerületében. Az MSZP-s Hiszékeny Dezső beveti Farkasházy Tivadart és Kéri Lászlót, amire a fideszes Harrach Tamás Kikivel, Dózsa Lászlóval és Németh Lajos időjóssal válaszol.

Főleg az Egyesült Államokban van nagy hagyománya a választási endorsementnek, vagyis amikor egy ismert (népszerű) személyiség nyíltan kiáll egy jelölt vagy párt mellett. Amerikában hosszú listák készülnek arról, hogy melyik színész, sportoló, újság republikánus vagy éppen demokrata.

Magyarországon is lehet pár közéleti személyiségről tudni, kinek drukkol: Ákos, Keresztes Ildikó és Szandi például nyíltan vállalja a fideszes szimpátiáját, míg a másik oldalon Gálvölgyi Jánosról vagy Hernádi Juditról is lehet tudni, hogy a baloldalnak drukkolnak. De inkább kivételnek tekinthető a közéleti szereplők nyílt politikai állásfoglalása.

Nem így a XIII. kerületben, ahol az MSZP-Párbeszéd és a Fidesz-KDNP jelöltje is ismert nagyagyúk ajánlását szerezte meg, és az utóbbi hetekben ki is tört a celebháború.

MSZP: Farkasházy, Kéri

A szocialista Hiszékeny Dezső, aki 2014-ben simán megnyerte a választókerületét, fizetett hirdetésben reklámozza a Facebookon, milyen ismert támogatókat szerzett. Farkasházy "Teddi" Tivadar humorista, újságíró például azt mondja Hiszékeny szórólapján, hogy "aki nem megy el április 8-án szavazni és nem a legesélyesebb jelöltet támogatja, az a Fidesz győzelmét segíti elő". Szerinte Hiszékeny a legesélyesebb.

De Kéri László politológus is Hiszékenyre fog szavazni. "Az egyéni választókerületekben megszerzett mandátumoknak nagy jelentősége lehet a kormányváltásban. A XIII. kerületben egy igazi lokálpatrióta jelöltnek, Hiszékeny Dezsőnek van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét." Hiszékeny még olyan helyben ismert támogatókat is felsorakoztat, mint az újlipótvárosi Láng Téka tulajdonosa vagy a hajógyár volt vezérigazgatója. De ennek a helyi közéletben van persze jelentősége.

Fidesz: Németh Lajos, Böde Dani, bikinifitnesz-versenyző

A szórólapot februárban kezdték el teríteni a szocialisták. Több se kellett Harrach Tamásnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének, elfogadta a celeb-kihívást, és a héten a postaládákba dobált kampányújságjában ő is felmutatott néhány ismert támogatót.

  • Dózsa László, színművész: "Angyalföldiként jó szívvel támogatom Tamást, akiben egy becsületes, egyenes és szókimondó embert ismerhettem meg."
  • Kiki (Patkó Béla), zenész: "Mindkettőnk számára fontos a hátrányos helyzetű gyermekek sorsa, ezért is örültem annak, hogy indul a parlamenti választáson."
  • Bene Barnabás, válogatott atléta: "Hosszútávfutóként nagyra tartom Tamás politikai kitartását a kerületért, ezért is ajánlom".

A kampányújságban van egy féloldalas cikk Böde Dániel válogatott labdarúgóval, aki nem beszél a Fidesz támogatásáról direkt, csak a büszkeségről beszél, hogy címeres mezt hordhat. És megszólal Kiss Virág, aki "hazánk egyik legsikeresebb bikinifitnesz-versenyzője."

Németh Lajos időjós viszont olyannyira támogatja a fideszes jelöltet, hogy elárulja, Finnországban fog leszavazni rá. A repülője ugyanis későn érne haza április 8-án. Németh Lajos a család és a gyermeknevelés támogatása miatt tartja elképzelhetetlennek, hogy ne a Fidesz-KDNP-re szavazzon.

Ha az ön választókerületében is kampányolnak ismert meberekkel, celebekkel, ne kíméljen, küldjön róla egy e-mailt.

Az MSZP vagy a Fidesz fűzött be jobb celebeket?

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.  • Hírek
  • Hírek