Gyurcsány utcai erőszakra számít, ha veszít a Fidesz

Image uploaded from iOS
2018.03.25. 12:06
Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz képtelen lesz tudomásul venni a vereségét április 8-án. Ezért nyilvánosan figyelmeztette most az országos rendőrfőkapitányt, a belügyminisztert és a titkosszolgálatokat, hogy fenn kell tartaniuk a rendet, mert az új kormány nem lesz megbocsátó. A közszolgáktól azt kérte, ne semmisítsék meg a papírokat, az új kormány csak így tudja leleplezni a Fidesz "disznóságait", például a választás manipulálást.

Ha valakinek elégtételt kell vennie, az a magyar nép - mondta Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció úgynevezett helyzetértékelő kampányrendezvényén vasárnap délelőtt. "Azok, akiket megfenyegettek, akikbe beletapostak, akiktől elvették a reményt, akiket becsaptak, elégtételt ennek a sokaságnak kell vennie".

Gyurcsány szerint a csalódásból, a gyűlöletből nem szabad embertelen politikát építeni, és nem lehet az ország egyik felével az ország másik fele ellen háborút folytatni.

Gyurcsány ezután sorra tette fel kérdést, mi az Orbánnal szembenálló oldal bűne, "mi a bűnünk?". Itt kitért például arra, hogy a nyugati vezetők az ő idejében fogadták a magyar kormány meghívását, és hogy a szomszédos országok ellen nem szították a viszályt, hanem közös kormányüléseket tartottak.

Gyurcsány szerint ő is követett el hibákat, de "a mostani kormány történelmi bűnt követ el a saját nemzetével szemben". Orbán ugyanis a keleti despotikus világhoz közeledik, nem a nyugathoz. "Hitehagyott miniszterelnöke van az országnak." Ebben márpedig a DK vezetője szerint nincs alku, és szerinte a DK áll ellen a legkövetkezetesebben az Orbán-kormány hódító erejének. "Soha nem kerestük a kegyeit, soha nem ért a vád, hogy háttéralkut kötöttünk."

A szél el fogja őket söpörni

Gyurcsány szerint a mostani választás újdonsága, hogy megtört a Fidesz legyőzhetetlenségébe vetett hit. És szerinte be fog bizonyosodni, hogy "a gyűlölet nem fog győzni". "Megérintette és megcsapta őket a vereség szele, remélem, ez a szél el fogja őket söpörni április 8-án."

Gyurcsány kitért arra, hogy Alföldi Róbert rendező - akinek az előadását Zalaegerszegen gyakorlatilag letiltották - végül egy Zala megyei településre elmehetett beszélgetni szombaton, "aztahétszázát". Gyurcsány szerint szégyen, hogy senki nem mert szembefordulni a helyi hatalommal, ő maga is szégyenkezik ezért.

Pokolba velük, nem ilyen világot akartunk!

Nem követel, könyörög az ellenzéknek

Gyurcsány ezután rátért az ellenzék slágertémájára: a koordinációra. A DK szerinte már hatalmas áldozatot hozott azzal, hogy nem indít jelöltet 61 helyen (az MSZP, illetve az LMP-s Szél Bernadett javára). Az MSZP, amely háromszor kormányzott, szintén nagy áldozatot hozott, hogy "ne legyen testvérháború". A többieknek is végig kell gondolniuk, hogy mennyire fontos a kormányváltás.

Juhász Péter szombati visszalépése után sok hasonló gesztusra van szükség. "Nem követelek, nem nyomást gyakorolok, hanem könyörgök, nem lehet folytatni ezt a küzdelmet a következő két hétben" - mondta Gyurcsány, aki szerint minden választókerület számít.

Engedjenek utat a győzőknek!

Gyurcsány nem mondta ki, de az üzenet legfőképp nyilvánvalóan az LMP-nek szólt.

A Fidesz nem fogja tudomásul venni a vereségét, erőszak lehet

Gyurcsány szerint nem lesz demokratikus a választás. Ezért azt kérte a választási szervektől, hogy őrizzék meg az összes papírt, ajánlóívet, hogy az új kormány majd ezeket akkurátusan átnézhesse. "Be fogjuk bizonyítani, hogy a Fidesz áll a választás tisztességtelen manipulációja mögött" - mondta Gyurcsány, aki ezzel lényegében választási csalással vádolta meg a Fideszt.

Ne indítsák be az iratmegsemmisítőket!

- kérte Gyurcsány a közszolgálatban dolgozóktól, ugyanis csak így lehet majd utólag leleplezni a kormány "disznóságait".

Gyurcsány arra készül, hogy a jobboldal nem fog belenyugodni a vereségbe, ezért előre figyelmeztette az országos rendőrfőkapitányt és a belügyminisztert, hogy az ő feladatuk a nyugalom és a közrend fenntartása. Vagyis Gyurcsány arra célzott, lehetnek utcai zavargások egy fideszes vereség esetén. "Ha utat engednek az erőszaknak, ha félrenéznek", akkor nem lesz az új kormány megbocsátó. "Megtanultuk, kikkel állunk szemben!"

Gyurcsány a nemzetbiztonsági szolgálatokat is figyelmeztette, hogy fokozott felelősségük van akkor, ha a jobboldal nem tudja tudomásul venni a vereségét.

Borítókép: Huszti István / Index.