Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Momentum megrendelte a belvárosi kutatást a Mediántól

2018.03.26. 19:18 Módosítva: 2018-04-04 10:40:59

A belvárosi választókerületről már tavaly kirobbant az ellenzéki vita. Juhász Péter Együtt-elnök ugyanis nekitámadt Fekete-Győr Andrásnak, amikor kiderült, hogy személyesen a Momentum elnöke fog elindulni a választókerületben. Azután kiderült, hogy az LMP, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd is indít persze jelöltet, és a Közös Ország Mozgalom kutatása szerint elég kiegyenlített a verseny: mindannyian 10 százalék körül állnak (a párbeszédes V. Naszályi Márta volt februárban a legerősebb, 18 százalékkal). Világossá vált, hogy visszalépés nélkül senki nem tudja még csak megszorítani sem a 40 százalék körül álló Fidesz-KDNP-s Hollik Istvánt.

Visszalépni azonban sokáig senki nem akart. A helyzet most szombaton változott meg, amikor Juhász Péter bejelentette a visszalépését. Fekete-Győr András ezért egyeztetésre hívta a versenyben maradt ellenzéki társait, hogy készítsenek egy közvélemény-kutatást: aki a legnépszerűbb állva marad, a többiek visszalépnek. A jobbikos Losonczy Pál nem ment el az egyeztetésre, és annyit üzent, nem lép vissza semmiképp.

Az MSZP-Párbeszéd jelöltje pozitívan fogadta a felvetést, bár pártjában még nem döntöttek a kérdésről. Az LMP-s Csárdi Antal viszont azt mondta az ATV-nek: "pénzkidobás az újabb felmérés". A Közös Ország Mozgalom kutatására hivatkozva elvárja, hogy lépjen vissza a javára Fekete-Győr és V. Naszályi. A KOM egy indirekt elemzésében valóban az jön ki, hogy Csárdi 1 és 2 százalékponttal jobb eredményt érne el, mint a többiek, ha csak ő maradna állva a fideszes és jobbikos jelölt mellett. Ám ugyanígy találhat V. Naszályi és Fekete-Győr is neki hízelgő eredményt ugyanebben a kutatásban.

Lesz 1200 fős reprezentatív

Most Facebook-videóval jelentkezett Fekete-Győr András, amiben bejelentette, hogy ők megrendelték végül a Mediántól a felmérést, egy 1200 fő lekérdezésével készülő közvélemény-kutatást, ami felméri, ki a legesélyesebb jelölt így, hogy Juhász kiesett a képből.

Fekete-Győr a videóban azt mondja, Juhász visszalépésével új helyzet állt elő, szombaton találkozott V. Naszály Mártával és Csárdi Antallal és

megegyeztek abban, hogy mindhárman szerethető, hiteles, jó jelöltjei a választókerületnek.

Abban is egyetértettek, hogy a Fideszt le kell győzniük, személyes felelősségük Hollik legyőzése, ezért bár ő azzal állt elő, hogy készítsenek egy mérést, hogy melyikük a legerősebb, és bár ez az ötlet mindenkinek tetszett, de ma kiderült, hogy az LMP, és az MSZP-Párbeszéd mégsem szimpatizál ezzel, mert ilyen rövid idő alatt szerintük nem lehet ilyen mérést készíteni. Szerinte azonban ez nem igaz. Ők előkészítették ezt a mérést, majd megmutatta a Medián közvélemény-kutató cég ajánlatát, de ez az opció már nem él, mondta, majd látványosan összegyűrte és félredobta a papírt.

Ezután azzal folytatta, hogy van egy B-terv: meg fogja bízni a Mediánt, hogy jövőhét szerdáig készítsenek egy 1200 fős kutatást, amiből kijön, ki a legerősebb jelölt. Majd látványosan aláírta a szerződést.

Hogy mi a különbség a két Medián-ajánlat között, az nem derült ki, talán az, hogy a kutatást így nem közösen rendelték meg, hanem a Momentum egyedül, a többi párt nélkül fogja azt finanszírozni.