Lázár János: Én mint nemzeti radikalizmusra hajló ember

2018.04.04. 07:56 Módosítva: 2018.04.04. 10:18

A hódmezővásárhelyi Promenád.hu-nak adott interjút a vasárnapi választáson egyéniben induló miniszter a városról, Márki-Zay Péterről és persze a kampányról. Lázár János azt mondta: 

  • „Mi, fideszesek nem vagyunk hibátlanok, soha nem is állítottunk ilyet. Én sem vagyok hibátlan, de azt ki merem jelenteni, hogy hatékonyabban képviselem a vásárhelyi emberek érdekeit, mint azok, akik a politikai paletta másik oldalán állnak.”
  • Azért kezdett facebookozni, mert „a helyi választásoknak, legyen szó akár polgármester-választásról, akár országgyűlési képviselő-választásról arról kell szólni, hogyan tudjuk Budapestre, az országgyűlésbe és a kormány elé vinni a helyi ügyeket, az itt élők igényeit". Ehhez viszont szükség van a közösségi médiára is, hiszen az ott kapott kommentek, üzenetek sokszor személyes sorsokról, vállalásokról, véleményekről szólnak. „Minél több kommentet, üzenetet kapok ehhez az itt élő emberektől, annál hatékonyabban fogom tudni képviselni az érdekeiket."
  • Ha újraválasztják, a munkanélküliség csökkentése után a legfontosabb feladat, hogy jobb életfeltételeket, életkörülményeket alakítsanak ki, a bérek növelése ebben kulcsfontosságú kérdés.
  • Márki-Zayról azt mondta, „egyedül senki sem tud békét kötni, ahhoz kell a másik fél is", illetve hogy „a vásárhelyi és az Orbán Viktor mellett töltött tanulóévek alatt elég tapasztalttá váltam ahhoz, hogy ne legyen bennem sértettség azért, mert egy-egy polgármesterrel nem értünk egyet politikai kérdésekben".

Kész vagyok arra, hogy tiszta lapot nyissak bárkivel. Előbb vagyok vásárhelyi, mint fideszes.

Azért Márki-Zay egyik munkatársáról, Baranyi Máriáról, aki régen Horn Gyula titkárságvezetője volt, megmondja a magáét: 

Mint hódmezővásárhelyi polgári, konzervatív, jobboldali, nemzeti gondolkodású, sőt, nemzeti radikalizmusra hajló ember rendkívül aggasztónak tartom a jelenséget.

Odaszúr annak a Márki-Zay-nyilatkozatnak is, amely szerint ramaty állapotban van a helyi kórház, bárki meghalhat, aki bemegy: „Bár egy kezdő polgármester útkereső lépéseivel szemben türelmesnek és megértőnek kell lenni, de ez hibás és veszélyes megjegyzés volt, mert gyűlöletet kelt. (...) Ez az uszító beszéd méltatlan a város polgármesteréhez, akinek mindig a helyi kórház mellett kell állnia."

lazar-janos-elobb-vagyok-vasarhelyi-mint-fideszes-2-1024x642

Aztán a szokásos kampányelemekkel zárul a interjú:

  • „Őszintén meg vagyok győződve arról, hogy Orbán Viktor jobb miniszterelnöke lenne az országnak 2018–2022 között, mint bármelyik kihívója.”
  • Ha az ellenzék, az MSZP, a Jobbik, a DK és az LMP közösen alakít kormányt, kormányozhatatlanná válik az ország.
  • „Nyolcéves országos politikai munkám során megtapasztaltam, hogy a migráció lesz a következő tíz év legfontosabb európai és hazai politikai kérdése, függetlenül attól, ki van kormányon.”
  • „Ne legyenek illúzióink, ha a jelenlegi ellenzék kerül hatalomra, az ország kapui előbb-utóbb megnyílnak, és lebontják a kerítést, lassanként pedig eljutunk oda, hogy nekünk, emberöltők óta itt élőknek kell alkalmazkodnunk az új tömegek kultúrájához, szokásaihoz. Történelmi döntés előtt állunk.”

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.