Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vona hétfőn benyújtja lemondását

Image uploaded from iOS (6)
2018.04.08. 23:51 Módosítva: 2018-04-09 01:21:58

A választás eldőlt, a részvételi arány magas volt, meg kell köszönni mindenkinek, aki elment szavazni, kezdte sajtótájékoztatóját Vona Gábor, miután láthatóvá vált, a Fidesz kétharmad körüli győzelmet aratott. Külön megköszönte azoknak, akik a Jobbikot támogatták, „nem voltak kevesen” – mondta.

Két dolog miatt érdemlik meg a köszönetet Vona szerint: nem ültek fel a hazugságkampánynak, és azért is, mert a kampányt végig tisztességgel és becsülettel csinálták végig.

A kormányváltás célja nem sikerült, ezt a választást a Fidesz nyerte meg, újra megnyerte, mondta Vona. Hogy milyen arányban, az még nem látható, de bizonyos, hogy a Fidesz fogja irányítani Magyarországot. Hogy ki fogja-e tölteni a következő 4 évet, azt majd meglátjuk, tette hozzá valamiért, de elismerte a Fidesz győzelmét.

Szoktam tartani a szavamat: benyújtom a lemondásomat, holnap a Jobbik elnöksége összeül, megtervezzük a feladatainkat a jövőre

– jelentette be Vona, de hozzátette, a számok azt is mutatják, a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, egy jóval magasabb részvétel mellett tudták megőrizni a támogatásukat, ez azt jelenti, hogy százezrekkel többen szavaztak a Jobbikra, mint 2014-ben. „Ezzel egyértelművé tettük, melyik a legerősebb ellenzéki párt” – mondta a Jobbik elnöke.

Vona szerint egyetlen párt maradt reményként meg a kormányváltást akaróknak, ez a Jobbik. Minden, ami érdeke az országnak, azt támogatni fogják az Országgyűlésben, ami nem az, azt nem, tette hozzá.

A Jobbik elnöke arra a kérdésre, hogy hibásnak érzi-e magát azt felelte:

Majd az emberek eldöntik, hogy kit hibáztatnak miért, de azt gondolom, a választás eredménye eléggé egyértelmű.

"Nem a koordináción múlt ez a választás, hanem valami egészen máson"

Ha én benyújtom a lemondásomat, az elnökségnek ki kell írnia egy tisztújító kongresszust, amin elnököt választanak. Van bennem még politikai tartalék, de majd a kongresszus dönti el, kit akar elnöknek. De a néppártosodási folyamat, amivel növeltük a bázisunkat, egyértelművé teszi a jövőnket. Nem tervezek változtatást a választás után

– mondta. Arra a kérdésre pedig, hogy gratulált-e már Orbán Viktornak, azt felelte:

A sportszerűség azt kívánja, hogy gratuláljak a győztesnek, de ez nem volt egy sportszerű verseny, ezért nem gratuláltam.

Vona egy másik kérdésre azt mondta, ugyanezt a döntést hozná most is, nem léptetne vissza jelölteket. „A koordináció kérdése egy lerágott csont, nem a koordináción múlt ez a választás” – ismételte meg.

A kérdésre, hogy mire számít azok után, hogy Orbán elégtétellel fenyegetett, Vona azt mondta:

Hát biztos, hogy parázs lesz ez a viszony, egy dolgot mondhatok, akár lesz kétharmad, akár nem, azokért az értékekért ki fogunk állni, amiket itt említette. Bennünket megfélemlíteni megvásárolni eddig sem tudott a Fidesz, és ezután sem fog.

A kérdésre, hogy szerinte lesz-e enyhülés a Fidesz politikájában, Vona azt mondta:

Eddig semmilyen jelét nem láttam enyhülésnek, akkor lett volna enyhülés, ha a Jobbik nyerte volna a választást. Az újabb győzelem még arrogánsabbá és agresszívebbé fogja tenni a hatalmat.