Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormányváltás miatt állok sorban órákat

IMG 7145
2018.04.08. 16:01

Borzalmasan hosszú sor áll az újbudai Bocskai István Általános Iskolában üzemelő szavazókörnél. Vannak, akik kerekesszékkel, mások sörözgetve, zenét hallgatva állják ki a délután két óra körüli becslések szerint már háromórás várakozást ígérő sort. Viszont nem érdemes visszafordulni, ugyanis aki 19 óráig beáll a sorba, az szavazhat, mondta az Indexnek Bornemisza Anna, a körzet választási bizottságának elnöke. De az már most látszik, hogy este 9-10 óráig nem fejeződik be itt a szavazás.

A kormányváltás miatt állok már több mint két órája sorban

- mondja egy átjelentkező szavazó férfi a Bocskai úti hőségben. Épp palackos vizet kapott néhány fiataltól, aminek nagyon örült, de nem derült ki, hogy kik ők. „Sokunkat zavar, hogy elvették a magánnyugdíjunkat, ez most egy lehetőség, hogy reagáljunk.”

Egy BME-hallgató mögötte azt mondja, szerinte a kerület sok egyetemistája duzzasztotta fel ennyire a sort, egyébként ő jól elvan, mert társasággal jött. Többen mondják a 3 órás várakozási idővel kecsegtető sorban, hogy kormányt váltani jöttek és szerintük direkt szervezte a hosszas várakozást így a kormánypárt.

„Hát erre nagyon nem készültek fel, pedig tudhatták, hányan vagyunk. Miért nem nyitottak még egy helyszínt?” – mondja egy kétségbeesett arcú nő. Ő két és fél órája áll sorba.

A gyerekkel érkezőket, a betegeket, várandósokat soron kívül előre engedik, a szavazók békésen és egyelőre kitartóan állnak a sorban. Akik nem átjelentkezők, hanem ebben a körzetben laknak, azokat is soron kívül előre engedik, de ezt nem feltétlenül tudják, mert a sorban kevés tájékoztatást kapnak a várakozók. Az iskola udvarán egy nő megyék neveit ordibálja, aki hallja a megyéje nevét, az bemehet az épületbe, mert éppen ott van szabad asztal.

A szavazókörben azzal gyorsították a folyamatot, hogy szétszedték a névjegyzéket, és a négy évvel ezelőttihez képest kétszer annyi munkatárssal dolgoznak. Most 43 emberrel dolgoznak, összesen 10611 ember szavaz ma itt az átjelentkezőkkel együtt.

Az itteni 35-ös szavazókör az, ahová át lehetett jelentkezni vidékről. „Négy éve körülbelül négyezer fő volt, akkor fél 9-kor zárt a szavazókörünk. Most ugye több mint tízezren vannak” – mondja Bornemisza Anna választási bizottsági elnök.

Kertész utca

"Hétig érjenek vissza!" - tanácsolta a választási iroda egyik munkatársa azoknak az első szavazós lányoknak, akik abba a Kertész utcai szavazókörbe jöttek szavazni, ahol az átjelentkezők szavazhatnak. A lányok a sor végén álltak, a sor vége pedig tagadhatatlan hosszú, ezt unták meg. Jó idő van, inkább kirándulnak, de mindenképpen visszajönnek, mert szavazni akarnak - magyarázták az Indexnek.

A választási iroda munkatársa mondta nekik, hogy nyugodtan menjenek el, de ha szavazni akarnak, akkor hétre érjenek vissza, és ha 7-kor a sorban állnak, akkor szavazhatnak. De ha később érnek oda, akkor már nem, a választási iroda munkatársai ugyanis pontban 19 órakor a sor végén zárást csinálnak.

A Kertész utcai tömegben kizárólag fiatal átjelentkezők vannak. Ők azok, akiknek - bár nem a hetedik kerületben van a bejelentett lakcímük - Budapesten élnek, dolgoznak, tanulnak. Akiket mi kérdeztünk, azok egytől egyig azt szeretnék, hogy ne a Fidesz-KDNP győzzön, de legalábbis ne legyen meg a kétharmada. Idén mintegy 200 ezer ember kérte, hogy átjelentkezhessen a választások előtt, négy éve ez a szám 128 ezer volt. A Kertész utcai állapot még istenes ahhoz képest, ami a XI. kerületben, a Bocskai István Általános Iskola előtt van, ott egy kilométer hosszú a sor.   

Délután két órakor már több száz méter, de ránézésre másfélszer hosszabb a Kertész utcában szavazásra várók sora, mint két órával ezelőtt. A sor közepén állnak azok, akik 40 perce vagy egy órája érkeztek, de akik a hosszú sorban állás után be is jutnak az épületbe, azoknak is legalább egy fél óra, mire ikszelhetnek. Egy lány a kutyájával várakozott, ő az Indexnek azt mondta, nem itt szavaz, csak a barátja, rá vár. A fiú már az épületben van - mondja -, úgyhogy kábé fél óra és talán végeznek. Talán.

A Kertész-Dob utca sarkát már órákkal ezelőtt egy rendőrautó zárta el az autós forgalom elől, ami miatt kisebb dugó alakult ki a Kertész utca le nem zárt részénél, de a dudálásokon kívül nincs feszkó, mindenki nyugodt. Az idő jó. Valaki könyvet olvas, van, aki a telefonját nyomogatja, mások beszélgetnek vagy éppen söröznek. Azért, hogy ne zárják el az autós  forgalmat a Kertész utca és a Wesselényi sarkán a sor visszakanyarodik a Kertész utcában. 

Abszurd, de a Wesselényi utcában, pár méterre a hatalmas sortól két szavazókör is van, ahol egyáltalán nincs tömeg. De oda nem mehetnek az átjelentkezők.