Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Török Gábor: ez a Fidesz eddigi legnagyobb sikere

2018.04.09. 02:48 Módosítva: 2018-04-09 07:10:04

A Fidesz nagyobb fölénnyel nyerte a választást, mint amire akár maga is számított, a kormánypárt sikerének mértéke a közvélemény-kutatók várakozásait is felülmúlta – írja gyorselemzésében Török Gábor. 

A rendszerváltás utáni magyar politikában még soha nem nyert egy politikai erő háromszor egymásután, ráadásul ebből a három győzelemből számos tekintetben a mostani tekinthető a Fidesz legnagyobb sikerének

írja blogján a politológus. Török főbb megállapításai:

  • Bár mindenki arra számított, hogy a magas részvétel az ellenzéknek fog kedvezni, ez nem jött be.
  • A Fidesz a 70%-os részvétel mellett is kiemelkedően jó eredményt ért el, „a mostani eredmény a legitimitás tekintetében tehát erősebbnek nevezhető, mint a 2014-es”.
  • A Fidesz kampánya elsősorban vidéken, a kistelepüléseken tudott újabb szavazókat bevonzani, itt a hagyományos fideszes bázis újabb szavazókkal bővült.
  • Magyarország még inkább kettészakadt, egyrészt a város/vidék, másrészt a politikai preferenciák tekintetében.
  • Az ellenzéki pártokba vetett bizalom még inkább és jelentősen meggyengülhet. „Az ellenzék legalább a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásig minden bizonnyal válságos időszakát fogja élni.”
  • Török végül a Fideszen belüli erőviszonyok várható alakulását kommentálja: eszerint Lázár János Hódmezővásárhelyen „comeback kid” lett a mostani választáson, Rogán Antal pedig mint a kampány irányítója „minden bizonnyal a győzelem jelentős részeseként menetelhet tovább”.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.