Fennakadásokat okozott a havazás a légi és a földi közlekedésben: hét sérült az utakon

D  AS20170112024
2019.01.08. 14:41 Módosítva: 2019.01.08. 16:38

Országszerte fennakadásokat okozott a kedd délutánra érkezett havazás, sok a közúti baleset, a reptéren és a budapesti tömegközlekedésben is gondot okozott egy időre az időjárás. Összesen heten sérültek meg az utakon. Az OMSZ előrejelzése szerint szerda reggel egyes helyeken ónos eső is eshet. 

Fennakadások voltak a Liszt Ferenc repülőtéren 

Este háromnegyed hatkor kérdésünkre Hardy Mihály szóvivő elmondta, hogy az egyes pályát már megnyitották, rend szerint üzemel minden, a kettes pályát pedig még takarítják, de a kora esti órákban azt is megnyitják. Korábban azt is elmondta, 

Nem is a havazással van a gond, hanem azzal, hogy nagyon korlátozottak a látási viszonyok

- mondta, és azt tanácsolta, hogy tájékozódjon a reptér weboldalán.

A Flightradar24.com élő radarképe szerint nem sokkal 15 óra után folyamatos volt a gépek indítása és fogadása, korábban azonban több járat is a légtérben várakozott vagy a régió más repülőterein szállt le. A Wizz Air Berlin-Budapest és a Ryanair Dublin-Budapest járata Pozsonyban, a Lufthansa Frankfurtból Budapestre tartó járata Bécsben, a Wizz Air Pristina-Budapest járata pedig Debrecenben szállt le.

Havasak az utak, csökkentek a látási viszonyok

  • A Blikk szerint csúszós, havas az M1-es autópálya, ahol hófúvás is nehezíti a közlekedést.
  • A 22-es számú főúton Salgótarjánnál elakadt a hó miatt egy teherautó,
  • Baleset történt a 400-as úton Vecsés külterületén is, két autó ütközött össze.

A hóesésben elakadó és árokba csúszó járműveket mentettek a tűzoltók, a balesetekben heten sérültek meg - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője kedd este az MTI-vel. 

Országszerte harminc, a havazással kapcsolatos esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, főként a fővárosban, valamint Pest és Borsod megyében. Tizenhét árokba csúszott és hat elakadt járműnek segítettek, a többi esetben kidőlt fa vagy leszakadt ág miatt hívták őket. 

Az időjárási helyzet miatt átmenetileg 3,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be Fejér megyében, a Bicske és Zsámbék közötti összekötő úton.

A Katasztrófavédelem információi szerint árokba hajtott egy autó miután lesodródott az úttestről Pest megyében, az 5-ös főút Dabas és Hernád közötti szakaszán. Egy másik autó szintén lesodródott az úttestről és az út menti árokba hajtott Fejér megyében, a Sárbogárd és Alap közötti úton, Dunavarsány és Taksony közötti úton pedig egy kisteherautóval történt ez. 

Budapesten három autó csúszott egymásnak délután öt körül, a Budapest XXI. kerületében húzódó Weiss Manfréd úton, sérültekről itt sincs hír. Baleset volt Pilisszentiván is, ahol két autó ütközött össze. 

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy terepjáró kedd délután Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a 442-es út Szolnok és Rákóczifalva közötti szakaszán. Ezeknél személyi sérülés nem történt. Szintén az árokba borult egy személyautó kedd délután Pest megyében, a Bugyi és Dabas közötti úton, sérülés ott sincs. 

Az M3-ason is volt egy baleset, két autó Vásárosnamény felé vezető oldalán, a 139-es kilométernél ütközött össze, egy ember sérült meg. Az M0-s Megyeri híd felé vezető oldalán egy kamion és egy személyautó csúszott össze.  

A rendőrség tanácsai szerint ilyen időjárási körülmények között érdemes:

- a haladási sebesség csökkentése,

- a figyelmes vezetés,

- a követési távolság növelése,

- a gyalogosokra való nagyobb odafigyelés,

- a nagyobb oldaltávolság tartása a kétkerekű járművek melletti elhaladáskor.

A budapesti közlekedésben is voltak gondok

A BKK a Facebook-oldalán közölte, hogy a havas útviszonyok miatt több BKK-járat közlekedése módosult:

- a 65-ös és a 65A autóbusz egy darabig nem közlekedett, de délután ötre helyreállt a rend

Milyen idő várható a folytatásban?

Hajnalban megdőlt az idei téli hidegrekord.  Az OMSZ legfrissebb előrejelzése szerint szerda estig döntően erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csupán átmenetileg vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, és

többfelé várható csapadék: a havazás mellett főként Dunántúlon, a főváros térségében, valamint az Alföld déli és középső részén havas eső, eső is valószínű, reggelig néhol átmeneti ónos eső sem kizárt. 

Estig a déli, délnyugati szelet néhol erős lökések kísérik, ezért az Alföldön néhol kisebb hófúvás is előfordulhat. Szerdán helyenként élénkül meg a nyugati, északnyugati szél.

(Borítókép: Munkagépek tisztítják meg a hótól a Liszt Ferenc repülőtér kifutópályáját 2017. január 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás )