Csaba
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Ahmed H. feltételes szabadlábra kerül, kitoloncolják az országból

2019.01.11. 17:24

A szír Ahmed H. január 19-én feltételesen szabadlábra kerül a bíróság pénteki, jogerős ítélete szerint - írja az MTI. A 2015 szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt férfit kitoloncolják az országból. A férfit a Szegedi ítélőtábla ítéletének végrehajtása érdekében idegenrendészeti őrizetbe veszik, és kiutasítják Magyarország területéről.

Ahmed H. a tiszalöki börtönből szabadul majd.

Kiutasítása azért lehet érdekes, mert Ahmed H. 2018 elején beperelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát jó hírnév megsértése miatt, amiért belevonták a nemzeti konzultációba. Ennek a pernek a következő tárgyalási napja január 17-én, jövő csütörtökön lesz a Fővárosi Törvényszéken, a felperes meghallgatása következik.  Azt írják a bírósági hirdetményben:

"A. H. szír állampolgár keresetet terjesztett elő a M. K.-val szemben. Annak megállapítását kérte, hogy az alperes megsértette a jó hírnevét, amikor a N. K. kérdőíveiben azt állította, hogy kövekkel támadt a magyar rendőrökre és ezért elítélték. Kérte elégtételadásra kötelezni az alperest, továbbá arra, hogy ahhoz biztosítson kellő nyilvánosságot. Kérte a kérdőívek megsemmisítését, továbbá 8 millió forint sérelemdíj megfizetését". 

A férfit 2015. szeptember 19-én fogták el, januári feltételes szabadlábra helyezéséig a kiszabott ötéves büntetése kétharmadát (40 hónap) tölti le.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, 2015. szeptember 16-án több százan gyülekeztek a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést ki akarta dönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr megsérült.

Az elsőfokú ítélet szerint a Cipruson élő Ahmed H. a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzött. A vádlott többször is megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett. Röviddel később visszatért a szerb oldalra, és csak három nappal később vették őrizetbe.

A Szegedi Törvényszék 2016 decemberében, első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit, és tíz év fegyházra ítélte.

A Szegedi Ítélőtábla 2017. június 15-én hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelte el.

Ahmed H. a terrorcselekménnyel vádol szír tárgyalása a Szegedi Törvényszéken 2018. március 14-én
Ahmed H. a terrorcselekménnyel vádol szír tárgyalása a Szegedi Törvényszéken 2018. március 14-én
Fotó: Huszti István

A megismételt elsőfokú eljárásban hét év fegyházzal sújtotta Ahmed H.-t a törvényszék tavaly március 14-én. A bíróság határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek őt.

A Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptember 20-án végül jogerősen öt év börtönre ítélte Ahmed H.-t.