Stefánia
0 °C
3 °C

A Duna Médiaszolgáltató szerint abszolút rendben van, ha az MTVA-ban megmondják a riportalanynak, hogy mit válaszoljon

szél
2019.01.15. 09:30

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők ismét az MTVA székházához mentek, ahol némi bonyodalom után legalább az aulába bejutottak, sőt, néhány percre még a hírhamisító Papp Dániellel, az MTVA vezérigazgatójával is válthattak pár szót, bár túl sok értelme nem volt.

Este aztán Hadházy egy közleményben azt írta: visszatértek az MTVA-ba, ahonnan legutóbb botrányos körülmények közt, törvénytelenül távolították el őket. Röviden ugyan, de volt alkalmuk találkozni a hírhamisító Papp Dániel vezérigazgatóval, és ígéretük van egy kedd reggeli megbeszélésre Dobos Menyhérttel, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezetőjével is.

Hadházy többek között azt is szeretné elérni, hogy „a köztévé csatornáin adják le azt a közérdekű közleményt, amely az Európai Ügyészségért folyó aláírásgyűjtésre hívja fel a figyelmet. A médiatörvény szerint ezt díjmentesen kell sugároznia az MTVA-nak, így csak a technikai részletkérdésekről kellene megegyezni."

Hadházy és Szél az egész éjszakát az MTVA épületében töltötte, reggel Szél Bernadett először néhány fotót (egyike látható a cikk tetején) és egy kis videót közölt, amin látható, hogyan vette őket egy kamera egész éjjel, és hogyan vette reggel is, amikor képviselőtársa még aludt. Később egy élő videóban híreket olvastak be, olyanokat, amelyek nagy valószínűséggel nem mentek volna le a köztévében, vagy nem úgy, olyan formában.

Kilenc körül megérkezett Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezetője, és egy kanapéra ülve beszélgetni kezdett a két képviselővel. Többek között azt mondta, a képviselők nem tartják be a törvényeket. Szerinte az, ahogy a politikusok betörnek a stúdióba, „mint a gaboniak", nem rendjén való, majd hozzátette, még jó, hogy nem volt náluk fegyver. A képviselőktől azt kérte, hogy amikor látnak egy olyan műsort, amivel problémájuk van, azonnal tegyenek bejelentést, feljelentést. Hadházy szerint a nap 24 órájában tehetnék a bejelentéseket.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója
Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Szél Bernadett / Facebook

Szél Bernadett azt kérdezte a vezérigazgatótól: mit szól ahhoz, hogy fegyveres biztonsági őrök erőszakkal tettek ki országgyűlési képviselőket az MTVA épületéből? Dobos szerint majd kivizsgálnak mindent, de szomorú, ahogy a képviselők viselkedtek. Szerinte akadályozták a működést. „Az önök képviselői viselkedése túlment minden határon” – mondta Dobos. 

Hadházy arra a kiszivárgott videóra is rákérdezett, amin az látható, ahogy a közmédia riportere megmondja ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásznak, a riportalanyuknak, hogy mit nyilatkozzon, mi az a szó, amit még hallani szeretnének a műsorhoz.

"Abszolút rendben volt"

– mondta Dobos a jelenetről, majd átadott egy pendrive-ot azokkal a törvényekkel, amiket szerinte a képviselőknek is be kell tartaniuk. De általában a közmédiás híradásokról is csupa jót tudott csak mondani a vezérigazgató:

"Tökéletesen jónak tartom a magyar közmédiának a Híradóit, annak a híradásait. Abszolút pártatlannak tartom, és így helyesnek."

A teljes beszélgetést itt tudja megnézni:

Frissítés: Fél 11-kor sajtótájékoztatót tartott a két politikus az MTVA épülete előtt. Szél Bernadett azt mondta, azért maradtak eddig is és maradnak továbbra is, mert érdemben nem fogadta őket Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója. Hadházy hozzátette, amit közleményében is megírt tegnap, az is céljuk, hogy "a köztévé csatornáin adják le azt a közérdekű közleményt, amely az Európai Ügyészségért folyó aláírásgyűjtésre hívja fel a figyelmet. A médiatörvény szerint ezt díjmentesen kell sugároznia az MTVA-nak, így csak a technikai részletkérdésekről kellene megegyezni".

Ezután újra megpróbáltak bejutni az épületbe, de már a külső ajtó is zárva volt. Hadházy elmondta, hogy tegnap innen elkísérték a Duna Médiaszolgáltató épületéhez őket, de ők az MTVA épületébe szeretnének bejutni, ahová országgyűlési képviselőként joguk van belépni, ennek ellenére, jogtalanul mégis megakadályozzák ezt.

Hadházy a 112-t hívta, és a pontos cím megadásával bejelentette, hogy képviselői jogait korlátozva nem tudnak bejutni az épületbe, ezért kérnek rendőri intézkedést.

(Borítókép: Szél Bernadett / Facebook)