Már a csap is rázott a kiürített pesti házban

10757077488 HUSZ6349
2019.01.18. 11:33

Életveszélyessé minősített az Elmű egy házat a Dob utcában a villanyvezetékek miatt, értesült az Index. A százéves épületben a helyzet korábban is aggasztó volt, vasárnapra azonban tarthatatlanná vált, amikor a 25 lakásos ház egyikében a lakó már azzal szembesült, hogy

a csapból folyó víz is ráz.

Az áramot az Elmű lekapcsolta, miután nem találta kielégítőnek az közös képviselői feladatot ellátó önkormányzati Erzsébetvárosi Szolgáltató (ERVSZ) Kft. által kiküldött szakemberek ideiglenes megoldását.

A munkálatok egy-két hónapig is eltarthatnak, kérdés, mi lesz addig a lakókkal.

"Az Elmű helyesen cselekedett, nyilván a közös képviselőnek kellett volna időben lépnie" – mondta egy lakó, aki szerint az ERVSZ-nél pontosan tudniuk kellett, hogy a házban nincs rendben a vezeték, egy megbízott képviselő többször jelezte, hogy a házban rendszeresen kimarad az áram. "Hónapok óta napi rendszerességgel kimaradt órákra, a mi lakásunkban hiába van felújítva, ha a fővezetékkel gond van" – mondta egy érintett.

Az ERVSZ képviselőivel lakossági gyűlést tartottak csütörtökön, ahol információink szerint az önkormányzati cég alkalmazottjaként a ház közös képviseletét is ellátó Takácsné Török Zsuzsanna elmondta: a műszaki probléma oka, legalábbis részben, hogy

az egyik önkormányzati lakásban áramot loptak, az ERVSZ ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

Ez új fejlemény, mert a múlt hét végén kijött szerelők még arról beszéltek, hogy a földelés nem volt rendben, de ezt helyre tették, így a lakók abban bíztak, ezután lesz áram. Ez azonban az Elmű értékelése szerint nem történt meg, az érintésvédelem továbbra sem biztosított.

Egy lakó érdeklődésére az ERVSZ-nél arról számoltak be, hogy tervben volt ugyan a vezetékek felújítása – az önkormányzatnak néhány lakása van a házban –, de a lakók nem jelezték a hibát, így a kialakult helyzet villámcsapásként ért mindenkit. Mostanra a fővezeték problémáját állítólag megoldották, ám több lakásban a vezetékek cseréje szükséges ahhoz, hogy a rendszer az egész házban biztonságosan működjön – derült ki a lakónak adott tájékoztatásból.

Kérdéseinkkel az ERVSZ-hez és az erzsébetvárosi önkormányzathoz fordultunk, amennyiben küldenek választ, frissítjük a cikket.

A házon szeptemberben festési munkálatokat végeztek, akkor a társasház többsége úgy döntött, hogy a vezetékek felújítása helyett inkább erre költenek. Kérdés, milyen álláspontot képviselt az ügyben az önkormányzat és a közös képviseletet ellátó cég.

Ingázók 120 kilométerről

Több lakásban nem gázzal, hanem villannyal fűtenek – ez a túlterhelés, az említett áramlopáson túl, is oka lehetett az áramkimaradásnak, akár akkor is, ha az adott lakásban a vezetékek rendben voltak –, így viszont áram híján nem lehet megmaradni a lakásokban fűtésszezonban.

Az önkormányzati lakások lakóit ideiglenesen hotelben szállásolták el, ám információink szerint ez csak keddig biztosított, kérdés, mi lesz utána. Volt, aki az önkormányzattól olyan tájékoztatást adott, hogy bútorozatlan lakást esetleg tud biztosítani egy időre. Egyelőre nem tudni azt sem, mi lesz a magántulajdonban lévő lakások lakóival vagy a bérlőkkel. Van, aki 120 kilométerről ingázik napok óta, mert ilyen gyorsan nem találtak új albérletet.

"Én most egy raktárnak használt lakásban húztam meg magam. Meleg víz alig van, a körülmények nem a legjobbak, de az albérletemben nem maradhatok, ott alig öt fok van" – mondta egy bérlő.

Egy idős asszony azt mondta, bár a fűtése nem működik – hiszen a cirkó működtetéséhez is kell áram – egyelőre a lakásban marad.

Este öt után teljesen sötét van, megpróbálok elaludni. Hajnalban viszont már imádkozom, hogy végre legyen egy kis fény

– mondta. A lakógyűlésen az önkormányzati cég nem tudott megnyugtatót mondani a lakók elhelyezésére. Az önkormányzati lakások lakóinak elhelyezése keddig biztosított, a folytatásra ígéretet tettek, a többiek esetében annyit mondtak, az igényeket jelzik a kerületi polgármesternél.

„Botrányos, hogy vis maior esetekre az önkormányzatnak nincsenek krízislakásai” – mondta az önkormányzat egyik képviselője a Párbeszédtől. Szűcs Balázs szerint korábban ezt szóvá tette, de nem történt semmi annak érdekében, hogy az önkormányzat lakásokkal készüljön ilyen vészhelyzetre. A képviselő szerint az nem elfogadható helyzet, hogy a magántulajdonú lakások lakói nem számíthatnak semmilyen segítségre.

Szűcs szerint nem volt váratlan a Dob utcai helyzet, az önkormányzatnál eddig is téma volt már a ház ügye, és korábban is előfordult, hogy a tűzoltók jöttek ki kóboráram miatt keletkezett kisebb tüzet eloltani.

Borítókép: Huszti István / Index.