Péntek délután óta nincs víz több településen a fővárostól északra

2019.01.19. 18:41

Péntek délután óta műszaki meghibásodás miatt nincs víz Budakalász, Pomáz, Csobánka, Üröm, Pilisborosjenő, Üröm, Solymár területén és Pilisvörösvár magasabban fekvő területein, de a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. szombat délután hat körül közzétett Facebook-posztja alapján már kijavították a hibát, és megkezdődött a rendszer feltöltése.  Ez ugyanakkor időigényes folyamat, azért a helyiek türelmét és megértését kérik.

A zrt. korábbi posztja alapján az üzemzavart egy nagy átmérőjű regionális ivóvíz távvezetékben bekövetkezett váratlan meghibásodás okozta. 

"Az érintett terület vízellátását egy 400 mm-es regionális távvezeték szolgáltatja, ez szállítja nagy nyomáson a vizet a tahi vízbázisról. A meghibásodás miatt ezt a vízbázist jelenleg nem tudjuk használni, ezért egy olyan vízbázisból kell a fogyasztóinkat ellátnunk, amelynek kapacitása sajnos nem tudja kielégíteni a felmerülő plusz igényeket" - magyarázta a cég a meghibásodás részleteit egy kommentben.

A hibaelhárítás azért is ment csak lassan, mert meg kellett várni, amíg megköt a javításhoz szükséges beton, el kellett végezni a légtelenítést, és csak ezután lehet újra nyomás alá helyezni a rendszert.

Szombat dél körül azt írták, hogy Üröm és Borosjenő településekre elindult a lajtoskocsi, de kisebb lajtok beállítására csak a hőmérséklet emelkedése esetén van lehetőség, mert fagypont körüli hőmérsékleten ezek nem használhatóak.