Bajnai Gordon megszólalt: Karácsony Gergelyt támogatja

2019.01.25. 15:49

Jövő héten tartják az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztást, amely valójában az MSZP-Párbeszéd szövetség két jelöltjének párharcává vált. Csütörtökön közölte az előválasztási bizottság (az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás egy-egy tagja alkotja), hogy 12 ezer ajánlás érkezett, és a szocialista Horváth Csaba 6465, a Párbeszéd-társelnök és zuglói polgármester Karácsony Gergely pedig 5300 ajánlást adott le.

Karácsony a Facebook-oldalán pénteken közölt videót egy különleges ajánlójáról. Bajnai Gordon volt miniszterelnök és volt Együtt-elnök ugyanis videóüzenetet küldött, amely szerint: "El fogok menni az előválasztásra, és Karácsony Gergelyt fogom támogatni!"

Bajnai arról beszél a videón, hogy azért áll ki Karácsony mellett, mert Zuglót ellenszélben is sikeresen vezette az elmúlt években (Horváth akkor volt II. kerületi polgármester, amikor az MSZP kormányzott), és a kutatások szerint "toronymagasan Karácsony Gergőnek van esélye arra, hogy legyőzze a Fidesz emberét". A múlt héten kiszivárgott Závecz-kutatás valóban ezt mutatta.

Karácsony mellett a héten egy másik ismert személyiség is kiállt: Bálint György, vagyis Bálint gazda, aki szerint amióta Karácsony "a közéletben részt vesz, arra törekszik, hogy minél zöldebb, virágosabb, emberhez méltóbb, vidámabb életet tudjanak élni az emberek".

Közben a másik jelölt, Horváth Csaba sem tétlenkedik a videógyártás területén. A héten publikált egy videót, amelyen nem egy támogatója, hanem ő maga beszél: a Fidesz oktatáspolitikáját bírálja, és az iskolák visszaszerzését (ez amúgy parlamenti hatáskör), illetve "egészséges és színvonalas gyermekétkeztetést" ígér. Egy másik videón pedig a pénzügyi függetlenség kiharcolását ígérte, miközben Tarlós Istvánt kritizálta, hogy semmit nem tett a városért.

Szavazni hétfőtől vasárnapig lehet, eredményt pedig vasárnap este közölnek. A mostani forgatókönyv szerint a győztes majd júniusban újabb előválasztáson  mérkőzik meg Puzsér Róberttel, az LMP által támogatott függetlennel és az egyéb jelentkezőkkel. De addig még nyilván sok víz lefolyik az ellenzéki politika kacskaringós folyóján.