Összesen 64 embert küldenek el az ELTE-ről

2019.01.25. 08:54

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, Sonkoly Gábor egy csütörtöki fórumon elmondta, hogy kész helyzet elé állították őket a leépítésekkel kapcsolatban, melyekről már a hét elején  lehetett hallani.

A Népszava beszámolója szerint az eseményt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ELTE BTK-s alapszervezete szervezte meg, miután hétfőn kiderült: gazdasági okokból 50-70 oktatójától is megválhat az egyetem. 

A leépítéseket az ELTE kommunikációs osztálya is megerősítette a lapnak, azt írták, hogy a BTK-n a már korábban elért nyugdíjkorhatárra tekintettel 23 fő, a létszámcsökkentéssel pedig 11 ember jogviszonya szűnik meg.

Leépítés van a Természettudományi Karon is: ott nyugdíjazással 20 fő, létszámcsökkentéssel pedig további 10 fő munkaviszonya szűnik meg. Tehát összesen 64 dolgozót küldenek el az intézménytől. Mindezt az egyetem Szenátusa írta elő, mivel a két kar milliárdos nagyságrendű belső hiányt halmozott fel: a BTK-nak és a TTK-nak is idén 250 milliós megtakarítást kell végrehajtania. 

Sonkoly azt mondta, hogy októberben még 450 millió forint volt tervben, ez viszont lényegében a kar megszünését jelentette volna. A 250 millió forint volt a maximum, amit vállalni tudtak, és már nem volt hova hátrálni, mert szerinte a szenátus sarokba szorította a BTK-t és a TTK-t. Azok, akiket nem nyugdíjazással bocsátanak el, végkielégítést kapnak, ennek fedezésére a BTK Kancelláriája 250 millió forintot kapott az államtól, pont annyit, amennyit az elbocsátásokkal spórolni szeretnének. Állítólag elhangzott az is, hogy a pénzt munkajogi perekre is lehet fordítani. 

Októberi cikkünken írtuk, hogy az egyetemen komoly megszorítások várhatók, ugyanis a nagy hiányok miatt fokozott takarékossági intézkedéseket rendelt el a kancellár.