Horváth Csaba visszaveszi a Városligetet, ha főpolgármester lesz

2019.02.01. 16:49 Módosítva: 2019.02.01. 16:50

Hármas népszavazást ír ki Budapesten főpolgármesterré választása esetén Horváth Csaba - közölte az MSZP főpolgármester-jelöltje a Miniszterelnökség budai várban lévő épületénél, az egykori karmelita kolostor előtt tartott sajtótájékoztatón. 

Csütörtök estig 21 600-an adták le szavazatukat - válaszolta az MTI-nek a vasárnapig tartó előválasztás legfrissebb részvételi adatait firtató kérdésre. 

Azt is mondta, ha Budapest főpolgármesterévé választják, akkor a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése kiírja a népszavazást arról, hogy minden Budapesten befizetett tíz adóforintból egy maradjon a fővárosban. 

Népszavazás lenne az államosított kórházak, továbbá az iskolák visszavételéről is.

Ha főpolgármester lesz, felmondja a Budapest és a kormány között kötött szerződést, vissza fogja venni a Városligetet - ígérte a sajtótájékoztatón.  

Horváth Csaba szerint "Orbán és a Fidesz csak az erőből ért", Tarlós István főpolgármester pedig mindig arra hivatkozik, ha Budapest problémái előkerülnek, hogy nem az ő hatásköre.

Horváth Csaba azt mondta, első lépés az előválasztás, második lépés a választás, harmadik lépés pedig a népszavazás, ami megteremti a szabad, önálló és független Budapestet.

Arra a felvetésre, hogy költségvetést érintő kérdésben nem lehet népszavazást tartani, Horváth Csaba közölte, nem ügydöntő, hanem véleménynyilvánító referendum lenne és ilyet szerinte Budapest bármiről kiírhat. Politikai hatása pedig az lenne, hogy több százezer budapesti kinyilváníthatja véleményét, amivel a kormány nem fog merni szembemenni.